Σας καλωσορίζουμε στο επίσημο ιστολόγιο του Ι. Ν. Παναγίας Αλεξιωτίσσης - Σας Ευχαριστούμε πολύ για την επίσκεψη σας.

Συμπληρώστε το e-mail σας, για να λαμβάνετε ηλεκτρονικά τις αναρτήσεις μας

Θα σας σταλεί ένα email για ενεργοποίηση.

Συνέντευξη τύπου του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Πατρών κ. Χρυσοστόμου για την μετακίνηση του Σταυρού του Αγίου Ανδρέου στην Ρωσία

Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε χθες το μεσημέρι στο Επισκοπείο ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Πατρών κ.κ. Χρυσόστομος σε δημοσιογράφους των τοπικών ΜΜΕ, ανέφερε όλες τις λεπτομέρειες για την μετακίνηση του Σταυρού του Αγίου Ανδρέου στην Ρωσία, την Λευκορωσία και την Ουκρανία επί τη επετείω των 1.025 ετών από την βάπτιση των Ρως στον Δνείπερο ποταμό.
Ακόμη, ο Σεβασμιώτατος απεκάλυψε, το γραπτό αίτημα της Ρωσικής Εκκλησίας στην Ι.Μ. Πατρών εδώ και μήνες για την μεταφορά του χαριτοβρύτου θησαυρού στην εν λόγω χώρα, το οποίο έγινε δια ζώσης στόματος του Μακαριωτάτου Πατριάρχου Μόσχας και Πάσης Ρωσίας κ. Κυρίλλου, στον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμο, κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στην Ελλάδα. 
Ένα αίτημα που ενέκρινε  η Διαρκής Ιερά Σύνοδος της Ελλαδικής Εκκλησίας.
Κατόπιν αναφέρθηκε αναλυτικά στο πρόγραμμα αναχωρήσεως του Σταυρού του Αγίου - για πρώτη φορά από την πόλη του Μαρτυρίου του την Πάτρα -  μετά την Επανακομιδή του στις 19 Ιανουαρίου 1980 από την κρύπτη του Ναού του Αγίου Βίκτωρος Μασσαλίας.
Παραθέτουμε το πρόγραμμα:
ΤΕ­ΤΑΡ­ΤΗ 10 ΙΟΥ­ΛΙΟΥ ώ­ρα 9.00 π.μ. (Μό­σχας) α­να­χω­ρεί Α­ντι­προ­σω­πεί­α α­πό την Ρω­σί­α.
ώ­ρα 11.30 (Ελ­λά­δος) Ά­φι­ξή της στο Α­ε­ρο­δρό­μιο Α­ρά­ξου.
12.30 - 13.00: με­τα­φο­ρά στην Πά­τρα
13.00 - 15.00: Τα­κτο­ποί­η­ση στο ξε­νο­δο­χεί­ο - Γεύ­μα.
15.00 - 19.00: Συ­νά­ντη­ση με τον Σε­βα­σμιώ­τα­το Μη­τρο­πο­λί­τη Πα­τρών κ.κ. Χρυ­σό­στο­μο και ξε­νά­γη­ση στην πό­λη.
19.00 -20.00: Μέ­γας Ε­σπε­ρι­νός στον Νέ­ο Ιε­ρό Να­ό του Α­γί­ου Αν­δρέ­ου Πα­τρών.
 ΠΕ­ΜΠΤΗ 11 ΙΟΥ­ΛΙΟΥ ώ­ρα 7.00 π.μ.: Δέ­η­ση ε­νώ­πιο του Σταυ­ρού του Α­γί­ου α­πό τον Σεβα­σμιώ­τα­το Μη­τρο­πο­λί­τη μας κ.κ. Χρυσόστομο, πα­ρου­σί­α της πο­λυ­με­λούς Ρω­σι­κής Α­ντι­προ­σωπί­ας.
Α­να­χώ­ρη­ση του Σταυ­ρού λι­τα­νευ­τι­κά και με την συμ­με­το­χή των Ιε­ρέ­ων της Ι.Μ. Πα­τρών. Θα το­πο­θε­τη­θεί σε στρα­τιω­τι­κό ό­χη­μα και θα με­τα­φερ­θεί στον Ά­ραξο, ό­που θα α­πο­δο­θούν τι­μές Αρ­χη­γού Κρά­τους. Α­να­χώ­ρη­ση για Ρω­σί­α 10.π.μ. (ώ­ρα Ελ­λά­δος).
15.30 (ώ­ρα Ρω­σί­ας): Άφι­ξη και υ­πο­δο­χή στο Α­ε­ρο­δρό­μιο Α­γί­ας Πε­τρού­πο­λης.
 Πρώτος σταθμός του Προσκυνήματος θα είναι,  η Αγία Πετρούπολη, και εν συνεχεία η Μόσχα, το Κίεβο της Ουκρανίας και θα καταλήξει στο Μινσκ της Λευκορωσίας απ΄ όπου και θα επιστρέψει στην Πάτρα.
Στη Μόσχα τον Σεβασμιώτατο κ. Χρυσόστομο και την Ελληνική Αντιπροσωπεία, θα υποδεχθεί στο Κυβερνείο ο Πρόεδρος της Ρωσίας, κ. Βλαντίμιρ Πούτιν.
Ο Σεβασμιώτατος ανέφερε ότι το γνωστό Ίδρυμα της Ρωσίας «Άγιος Ανδρέας ο Πρωτόκλητος», όπου πρόεδρος είναι ο κ. Β. Γιακούνιν - πρόεδρος και των ρωσικών σιδηροδρόμων – έχει αναλάβει την μεταφορά του Σταυρού.
Ο Άγιος Ανδρέας, συνέχισε ο Επίσκοπος, θεωρείται προστάτης των ρωσικών στρατευμάτων κάτι το οποίο θεωρείται πως θα αποτελέσει την αφορμή για μεγαλειώδεις εκδηλώσεις εκ μέρους του ρωσικού στρατού.
Την Τρίτη σύμφωνα με τον Σεβασμιώτατο ο Σταυρός του Αγίου θα τοποθετηθεί στη νέα του θήκη η οποία είναι κατασκευασμένη από σπάνιο ξύλο (Τικ Μπουρμα) το οποίο είναι από τα πιο ανθεκτικά και μη διαβρώσιμα ξύλα στον κόσμο.
Τέλος, τον Σεβασμιώτατο κ. Χρυσόστομο θα συνοδεύουν στο πολυήμερο ταξίδι ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μαντινείας και Κυνουρίας κ. Αλέξανδρος, οι Αρχιμανδρίτες π. Θεοδόσιος Τσιτσιβός, π. Αμβρόσιος Γκουρβέλος, π. Αρτέμιος Αργυρόπουλος, π. Θεόκλητος Παντελίδης, οι Πρωτοπρεσβύτεροι π. Νικόλαος Σκιαδαρέσης, π. Δημήτριος Παπαγεωργίου και οι Διάκονοι Ιωακείμ Σταματόπουλος και Παϊσιος Γρίβας.
Επίσης, η Ελλαδική Εκκλησία θα ορίσει και κάποιον εκπρόσωπό της.
Αλέξανδρος Κολλιόπουλος


Ρωσικό τηλεοπτικό συνεργείο έχει έλθει στην πόλη μας για να γυρίσει ντοκιμαντέρ, σχετικά με τον Άγιο Ανδρέα, καθώς, και να συλλέξει υλικό κατά την μεταφορά του Σταυρού του Αγίου στη χώρα τους.
 
 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Τα δικά σας σχόλια!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...