Σας καλωσορίζουμε στο επίσημο ιστολόγιο του Ι. Ν. Παναγίας Αλεξιωτίσσης - Σας Ευχαριστούμε πολύ για την επίσκεψη σας.

Συμπληρώστε το e-mail σας, για να λαμβάνετε ηλεκτρονικά τις αναρτήσεις μας

Θα σας σταλεί ένα email για ενεργοποίηση.

ΣΤΟ ΠΙΡΟΤ ΜΝΗΜΟΣΥΝΟΝ ΣΤΗΝ ΜΝΗΜΗΝ 358 ΠΑΤΡΙΝΩΝ ΜΕΛΩΝ ΤΟΥ ΕΚΣΤΡΑΤΕΥΤΙΚΟΥ ΣΩΜΑΤΟΣ ΤΗΣ 3ης ΜΕΡΑΡΧΙΑΣ ΤΟ 1918


Μέσα σε ατμόσφαιρα συγκίνησης, ετελέσθη στις 20 Σεπτεμβρίου το μνημόσυνον των Αχαιών Αξιωματικών, Υπαξιωματικών και οπλιτών στην πόλη Πίροτ της Σερβίας.


Στο στρατιωτικό κοιμητήριο του Πίροτ είναι ενταφιασμένοι 358 Έλληνες αξιωματικοί και οπλίτες της 3ης Μεραρχίας Πατρών που συμμετείχε στον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο του 1918.

Το φθινόπωρο του έτους αυτού, η 3η Μεραρχία ξεκίνησε από την Πάτρα και έφθασε στην πόλη του Πίροτ και από εκεί στα σύνορα Σερβίας και Βουλγαρίας με σκοπό να εμποδίσει ενδεχόμενη αντεπίθεση του Βουλγαρικού Στρατού. Όμως και οι κακουχίες, το κρύο, ο πάγος και ιδιαίτερα η εμφανισθείσα Ισπανική γρίπη, αποδεκάτισαν το Ελληνικό στράτευμα και πολλούς κατοίκους της περιοχής αυτής.

Το 1921 το Δημοτικό Συμβούλιο του Πίροτ ανεκήρυξε ομόφωνα την περιοχή όπου ήσαν θαμμένοι οι Έλληνες «Ελληνικό Έδαφος». Από τότε το κοιμητήριο αυτό παραχωρήθηκε στο Ελληνικό κράτος όπου και η Ελληνική Πρεσβεία μας στο Βελιγράδι ανέλαβε την συντήρησή του.

Έτσι και φέτος, με μέριμνα της Ελληνικής Πρεσβείας, ετελέσθη το ετήσιο μνημόσυνον στο οποίον και παρευρέθησαν οι Πρέσβεις της Ελλάδος και άλλων χωρών, καθώς επίσης και ο Υπουργός Εργασίας της Σερβίας ως εκπρόσωπος της Σερβικής Πολιτείας.

Μαζί με τους ανωτέρω, παρευρέθη και αντιπροσωπεία από την Πάτρα την σποδτολή της οποίας διοργάνωσε ο ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΛΛΗΝΟΣΕΡΒΙΚΗΣ ΦΙΛΙΑΣ ΑΧΑΪΑΣ, αφού πήρε και τις ευλογίες του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Πατρών κ.κ. ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΥ, τον οποίον εκπροσώπησε, με εντολή του, ο πρωτοπρεσβύτερος π. Ερμόλαος Μασσαράς πρόεδρος του Συλλόγου. Επίσης στην τελετή παρευρέθησαν ο αντιπρόεδρος του Συλλόγου, Πρωτοπρεσβύτερος π. Βασίλειος Δημητρόπουλος, προϊστάμενος του Ιερού Ναού Παναγίας Αλεξιωτίσσης, ο κ. Νικόλαος Λαμπάκης, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του ανωτέρω Συλλόγου, συγγενείς των κεκοιμημένων και άλλοι Πατρινοί.

Μετά το πέρας του μνημοσύνου, που ετέλεσε ο Μητροπολίτης Νίσσης κ.κ. Ιωάννης, κατέθεσαν στεφάνια οι παρευρεθέντες Πρέσβεις, ο Υπουργός Εργασίας της Σερβίας και εκπρόσωποι της Σερβικής Πολιτείας, ο Ταξίαρχος και Διοικητής του 3ου Σώματος Στρατού της Ελλάδος, ως εκπρόσωπος του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ. Οι Αρχηγοί Στρατού Σερβίας, Γαλλίας, Καναδά, Γερμανίας, Τσεχίας και άλλοι, ο Δήμαρχος Πίροτ, ως και η Ένωσις Αποστράτων Αξιωματικών Στρατού Μεσολογγίου, οι Σύλλογοι Ελληνοσερβικής Φιλίας νομών Πέλλης και Αχαΐας και ο αντίστοιχος Σύλλογος της Πόλεως Νίσσης (Νις) Σερβίας.

Στο τέλος απηύθηνε λόγους ευχαριστίας ο Πρέσβης της Ελλάδος κ. Οικονομίδης, ο οποίος συγκινημένος εξήρε την θυσίαν και την προσφοράν των πεσόντων.
Η όλη τελετή έκλεισε με τους Εθνικούς Ύμνους Ελλάδος και Σερβίας.   


































































































































































































































































Φωτογραφία Μιχάλης Κουτσιουμπός

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Τα δικά σας σχόλια!


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...