Σας καλωσορίζουμε στο επίσημο ιστολόγιο του Ι. Ν. Παναγίας Αλεξιωτίσσης - Σας Ευχαριστούμε πολύ για την επίσκεψη σας.

Συμπληρώστε το e-mail σας, για να λαμβάνετε ηλεκτρονικά τις αναρτήσεις μας

Θα σας σταλεί ένα email για ενεργοποίηση.

Ο Θε­ο­φι­λέ­στα­τος Ε­πί­σκο­πος Μπου­ρούν­τι-Ρου­άν­τα κ. Ιν­νο­κέν­τι­ος την πόλη του Αγίου Ανδρέου

ΔΕΛΤΙΟΝ ΤΥΠΟΥ
ΙΕΡΑΠΟΣΤΟΛΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
 ΣΤΟΝ «ΠΡΩΤΟΚΛΗΤΟ»
Ο Θε­ο­φι­λέ­στα­τος Ε­πί­σκο­πος Μπουρούν­τι Ρου­άν­τα κ. Ιν­νο­κέν­τι­ος την πόλη του Αγίου Ανδρέου την Πάτρα από 26 έως 28 Μαρτίου 2016.
Με τις ευχές και ευ­λο­γίες του Σε­βα­σμι­ω­τά­του Μη­τρο­πο­λί­του μας κ. Χρυ­σο­στό­μου επισκέφθηκε την πόλη του Αγίου Ανδρέου την Πάτρα ο Α­φρι­κα­νός Ε­πί­σκο­πος Μπου­ρούν­τι-Ρου­άν­τα Θεοφιλέστατος κ. Ιν­νο­κέν­τι­ος από 26 έως 28 Μαρτίου 2016.
Η εορτή του Αγίου Γρηγορίου του Παλαμά Αρχιεπισκόπου Θεσσαλονίκης «προμάχου της Ορθοδοξίας» από έτη τιμάται ιδιαίτερα στο παρεκκλήσιο του ιεραποστολικού Συλλόγου «Ο ΠΡΩΤΟΚΛΗΤΟΣ».
-Το Σάββατο 26 Μαρτίου στον Εσπερινό της εορτής ο Θεοφιλέστατος κ. Ιννοκέντιος έλαβε μέρος και ομίλησε επίκαιρα. Συμμετείχαν ο αιδεσιμολογιώτατος π. Νικόλαος Μεσσαλάς και οι ιερολογιώτατοι διάκονοι π. Κωνσταντίνος Τσαγκάρης και π. Ιωακείμ Σταματόπουλος.
Στο αναλόγιο προεξήρχε της βυζαντινής χορωδίας ο πρωτοψάλτης του Ιερού Ναού Αγίου Ανδρεόυ Πατρών κ. Αριστείδης Μπουχάγιερ. Συμπροσευχήθηκαν δε πολλοί πιστοί που είχαν κατακλύσει τους χώρους του κατανυκτικού Ναϊδρίου.
-Την Κυριακή 27 Μαρτίου κατά την τέλεση της Θείας Λειτουργίας και πάλι ο Θεοφιλέστατος κ. Ιννοκέντιος προεξήρχε της ευχαριστηριακής Συνάξεως με τη συμμετοχή του Πανοσιολογιωτάτου Αρχιμανδρίτου π. Χριστοφόρου Μυτιλήνη και του ιερολογιωτάτου διακόνου π.Ιωακείμ Σταματόπουλου.
Στο κήρυγμά του ο Θεοφιλέστατος με σαφήνεια, αγιογραφική και αγιοπατερική τεκμηρίωση αναφέρθηκε στα μηνύματα από το ιερό ευαγγέλιο της ημέρας και του βίου του εορταζομένου Αγίου. Η ομιλία του προξένησε ξεχωριστό ενδιαφέρον στους πιστούς «για την ζέση της πίστεως» που εξέφρασε ο σεμνός κληρικός. 

Στην αίθουσα μετά την Θεία Λειτουργία ακολούθησε πνευματική συζήτηση. Οι παρευρεθέντες είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν για τις ιεραποστολικές δραστηριότητες στην Ιερά Επισκοπή Μπουρούντι και Ρουάντα της Αφρικής.

Την Κυριακή το απόγευμα ο Θεοφιλέστατος κ. Ιννοκέντιος με τον Πρόεδρο του ιεραποστολικού Συλλόγου «Ο ΠΡΩΤΟΚΛΗΤΟΣ» κ. Νικόλαο Σίμο επισκέφθηκαν στο Επισκοπείο τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Πατρών κ. Χρυσόστομο και είχαν μια εγκάρδια συνομιλία πάνω στα θέματα της Ιεραποστολής.
Κατά την τέλεση του κατανυκτικού εσπερινού στον Ιερό Ναό Παντανάσσης Πατρών που ετέλεσε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Πατρών κ. Χρυσόστομος μετά του Θεοφ. Επισκόπου Κερνίτσης κ. Χρυσάνθου συμμετείχε και ο Θεοφιλέστατος κ. Ιννοκέντιος.
Ο Σεβ. Μητροπολίτης Πατρών στην μεστή θεολογικού περιεχομένου ομιλία του κατά τον επίλογο παρουσίασε τον Θεοφιλέστατο κ. Ιννοκέντιο αναφέροντας εντυπωσιακά περιστατικά, όπως τον είχε πληροφορήσει ο φιλοξενούμενος ιεράρχης από τους αγώνες του στην Αφρική.
-Την Δευτέρα 28 Μαρτίου στις 7 μ.μ. στην αίθουσα του ιεραποστολικού Συλλόγου «Ο ΠΡΩΤΟΚΛΗΤΟΣ» ομίλησε ο Θεοφιλέστατος κ. Ιννοκέντιος.
Προηγήθηκε παρουσίαση από τον Πρόεδρο του ιεραποστολικού Συλλόγου «Ο ΠΡΩΤΟΚΛΗΤΟΣ» κ. Νικόλαο Σίμο.
Θέμα της ομιλίας ήταν: «Μπο­ρεί να αρ­γή­σα­με να γνω­ρί­σου­με τον Α­λη­θι­νό Θεό, ό­μως τον γνω­ρί­σα­με.».
Η ανάπτυξη του θέματος παρουσίασε έντονο ενδιαφέρον και εποικοδομητικούς προβληματισμούς στο ευσεβές ακροατήριο που είχε κατακλείσει την αίθουσα.
Με μεγάλη συγκίνηση και ευγνωμοσύνη ο Θεοφιλέστατος αναφέρθηκε στον πρωτοπόρο ιεραπόστολο Αρχιμ. π. Χρυσόστομο Παπασαραντόπουλο και τον διάδοχό του Αρχιμ. π. Χαρίτωνα Πνευματικάκι που ξεκίνησε από την Πάτρα για την Αφρική, καθώς και την αδελφή Όλγα Παπασαράντου. Η θυσιαστική δράση τους στην Μαύρη Ήπειρο όπου αναλώθηκαν στο κήρυγμα του Ευαγγελίου και με κάθε τρόπο προσέφεραν την αγάπη τους είχαν ως αποτέλεσμα να γνωρίσουν την Ορθοδοξία οι ιθαγενείς και να φθάσουν στην σημερινή τους πρόοδο.
  Χαρακτηριστικά είπε:
«Δεν είναι τυχαίο που βρίσκομαι εδώ. Δεν είναι τυχαίο που εσείς ευρίσκεσθε εδώ…
Εγώ είμαι παιδί σας. Με ποιά έννοια. Ακούσατε για τους πατέρες, που ίσως μεθαύριο αγιοποιηθούν τον π. Χρυσόστομο Παπασαραντόπουλο και τον π. Χαρίτωνα Πνευματικάκι που παρά την ηλικία τους αποφασίσανε να κατεβούνε στην Μαύρη Ήπειρο. Και αυτό πού τους οδήγησε κάτω ήταν η αγάπη, η αγάπη του Χριστού. Και έτσι αυτή η αγάπη ήταν συνοδευμένη με την αγάπη σας, με την βοήθειά σας.
Απλώς ήθελαν να δώσουν την αγάπη. Την αγάπη και την πίστη τον θησαυρό που λέγεται Ορθόδοξος Πίστη. Και γι’ αυτό το λόγο είμαι εδώ. Αν αυτοί δεν είχαν έρθει, δεν θα ήμουν εδώ. Χάρις σ’ αυτούς είμαστε απόγονοι. Αυτοί φέραν το Φως της Ορθοδοξίας στην Αφρική. Και αυτοί φυτέψανε τον σπόρο. Αυτή η σπορά συνεχίζεται μέχρι τώρα. Αλλ’ όμως ξέρετε, όταν φυτέψεις κάτι πρέπει να το φροντίζεις…»   
Ο ομιλητής τόνισε τις ποικίλες δυσκολίες που συναντώνται κατά την άσκηση του ιεραποστολικού έργου, καθότι οι υλικοτεχνικές συνθήκες δεν διευκολύνουν στην απρόσκοπτη πραγματοποίησή του.
Για τις δυσκολίες στην εκπαίδευση είπε:
«…Δίνουμε δωρεάν παιδεία. Δεν πληρώνουν τίποτα. Όμως ο δάσκαλος στενοχωρείται με τα παιδιά, γιατί δεν έχουν τα απαραίτητα… Ο μαθητής πρέπει να έχει μολύβι, να έχει τετράδιο…
Ρωτάμε τους γονείς που είναι πολύτεκνοι και κάνουν πάνω από έξι παιδιά, γιατί δεν στέλνουν τα παιδιά στο σχολείο, αφού έχουμε δωρεάν παιδεία (χωρίς δίδακτρα). Μας  απαντούν: Το πρωῒ πάμε για μεροκάματο, όμως τί να προφθάσουμε, τί να αγοράσουμε πρώτα το φαγητό ή το μολύβι;…
Το τετράδιο το μοιράζονται στα δύο και το μολύβι στα τρία. Μία φορά δώσαμε ένα ολόκληρο μολύβι σ’ ένα παιδί και το παιδί το είδε σαν θαύμα και είπε «όλο αυτό για μένα;»…      
Παρ’ όλες όμως τις αντικειμενικές δυσκολίες οι άνθρωποι λαχταρούν και αυθόρμητα αναζητούν τις αλήθειες της Ορθοδόξου Πίστεως.   
Μετά από κατήχηση οκτώ περίπου μηνών δέχονται το Άγιο Βάπτισμα και γίνονται μέλη τίμια της Εκκλησίας του Χριστού.
Κατέληξε ο Θεοφιλέστατος λέγοντας:
«Θέλω να σας ευχαριστήσω. Ο,τι κάνετε, εάν δεν το είχατε κάνει δεν θα ήμουν εδώ. Να συνεχίσετε με αυτό το πνεύμα…Μη λέτε ότι το μισό ευρώ ή το ένα ευρώ δεν μπορεί να κάνει καλό. Το μισό ευρώ μπορεί να σώσει…»
Στο τέλος παρουσιάστηκαν φωτεινές διαφάνειες που έδειξαν στιγμιότυπα από βαπτίσεις νεοφωτίστων σε ποταμό, υπαίθριες Θείες Λειτουργίες και το κοινωνικό-φιλανθρωπικό έργο της Εκκλησίας με λεπτομέρειες και στοιχεία.
Στην Επισκοπή Μπουρούντι και Ρουάντα με τις δωρεές από την Ελλάδα έχουν ανεγερθεί Ιεροί Ναοί που όμως είναι ακόμη ημιτελείς, έχει πραγματοποιηθεί αρδευτικό έργο σε απομακρυσμένη περιοχή και έχει κατασκευασθεί Δημοτικό Σχολείο που φοιτούν 700  μαθητές.
Ο Ιεραποστολικός Σύλλογος του «Πρωτοκλήτου» ενίσχυσε οικονομικά το έργο της νεοσύστατης Επισκοπής και υποσχέθηκε να συνεχίσει τη συμπαράστασή του στο μέτρο του δυνατού.
Η προσκυνηματική επίσκεψη του Θεοφιλεστάτου κ. Ιννοκεντίου στην πόλη του Αγίου Ανδρέου έγινε αφορμή προβληματισμού στο πώς οι αδελφοί μας σε διάφορα σημεία της γης νοσταλγούν και αναζητούν το Φώς του Χριστού, τις Αλήθειες του Ευαγγελίου και την χαρισματική ζωή της Ορθοδοξίας, πραγματικότητες πολύτιμες για κάθε εποχή. 
 




















 

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Τα δικά σας σχόλια!


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...