Σας καλωσορίζουμε στο επίσημο ιστολόγιο του Ι. Ν. Παναγίας Αλεξιωτίσσης - Σας Ευχαριστούμε πολύ για την επίσκεψη σας.

Συμπληρώστε το e-mail σας, για να λαμβάνετε ηλεκτρονικά τις αναρτήσεις μας

Θα σας σταλεί ένα email για ενεργοποίηση.

Ἡ ἑορτή τῶν Νεομαρτύρων Δημητρίου καί Παύλου στήν Τρίπολη.

DSC_0056-1Με λαμπρότητα εορτάσθη η μνήμη των Αγίων Νεομαρτύρων Δημητρίου και Παύλου πολιούχων Τριπόλεως. Την παραμονή ετελέσθη  Πολυαρχιερατικός εσπερινός στον Ιερό Ναό Προφήτου Ηλιού και Νεομαρτύρων, όπου φυλάσσεται η εικόνα των Αγίων και φιλοξενούνται τα ιερά  Λείψανά τους εκ της Ιεράς Μονής Αγ. Νικολάου Βαρσών.

    Στην ακολουθία του Εσπερινού εχοροστάτησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ιερισσού, Αγίου Όρους και Αρδαμερίου κ. Θεόκλητος, συγχοροστατούντων των Σεβασμιωτάτων Μητροπολιτών: Πατρών κ. Χρυσοστόμου, Μαντινείας και Κυνουρίας κ. Αλεξάνδρου και του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Κερνίτσης κ. Χρυσάνθου.
Το θείο λόγο εκήρυξε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ιερισσού κ. Θεόκλητος, ο οποίος αναφέρθηκε στο βίο των  Αγίων Νεομαρτύρων, τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι μας καλούν να παραδειγματιστούμε από την πίστη τους και τη θυσιαστική τους πορεία.
  • Ανήμερα ετελέσθη πολυαρχιερατική Θεία Λειτουργία, προεξάρχοντος του  Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Μονεμβασίας και Σπάρτης κ. Ευσταθίου, και συλλειτουργούντων των Σεβασμιωτάτων Μητροπολιτών: Πατρών κ. Χρυσοστόμου, Ιερισσού, Αγίου Όρους και Αρδαμερίου κ. Θεοκλήτου, Μαντινείας και Κυνουρίας κ. Αλεξάνδρου και του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Κερνίτσης κ. Χρυσάνθου.
Το θείο λόγο κήρυξε ο  Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Πατρών κ. Χρυσόστομος ο οποίος, μεταξύ των άλλων, ετόνισε.
“…Σήμερα υπάρχουν  οι ίδιες τάσεις όπως και παλαιότερα (προ της αλώσεως της Κων/πόλεως αλλά και μετά):
Α) Η τάση να έλθει η σωτηρία από τη Δύση. Όμως αυτή η προσπάθεια απέτυχε , αφού η Δύση έχει αρνηθεί τις Χριστιανικές τις ρίζες και έχει υιοθετήσει την άθεη πορεία.
Β) Η τάση να επιστρέφουμε στην Αρχαία Ελλάδα και στον παλαιό κόσμο, την οποία τάση εκφράζει το νέο-ειδωλολατρικό κύμα. Όμως η ρήση της Πυθίας, προς τον αποστάτη Ιουλιανό, τον επονομαζόμενο παραβάτη πρέπει να τους διδάξει.
Γ) Η πεποίθηση ότι ο πυλώνας εκείνος που θα στηρίξει αυτόν τον τόπο να σταθεί όρθιος και να έχει ιστορική συνέχεια είναι η Ορθόδοξη πίστη και η Ρωμαϊκή παράδοση. Εκείνος ο πυλώνας που στήριξε το Γένος στους δίσεκτους και πικρούς χρόνους της σκλαβιάς, ώστε να εμψυχώσουν τα μυρίπνοα άνθη της πίστεως και της πατρίδος, οι λαμπροί αριστείς της Εκκλησίας, οι Άγιοι Νεομάρτυρες, οι οποίοι υπήρξαν οι πλέον συμπαθείς αγωνιστές για την πίστη και την ελευθερία του Γένους.
Αυτοί εμφάνισαν και κρατούν τον τόπο και φυλάσσουν όλους όσοι αγωνίζονται σ’ αυτόν τον τόπο να νικήσουν τις αλλότριες επιβολές που θέλουν μανιασμένα να επιτύχουν το ξεθεμελίωμα της πατρογονικής του εστίας…   
Τέλος, κάλεσε όλους να παραμείνουν θεματοφύλακες των ζωπύρων της Ελληνορθοδοξίας και να κρατήσουν την λαμπάδα αναμμένη, ώστε να παραδοθεί το φως στους επιγενομένους…”
  • Το απόγευμα της ιδίας ημέρας, στον Ιερό Ναό Προφήτου Ηλιού και Νεομαρτύρων ετελέσθη μεθέορτος εσπερινός .
Κατά τον εσπερινό εχοροστάτησε ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Κερνίτσης κ. Χρύσανθος.
Προ της απολύσεως τελέσθηκε Ιερά Λιτάνευσις της εικόνας των Αγίων, αλλά και των Ιερών Λειψάνων τους, εντός της πόλεως.
Κατά την Λιτάνευση των Αγίων Λειψάνων συμμετείχαν οι Μητροπολίτες Μονεμβασίας και Σπάρτης κ. Ευστάθιος, Πατρών κ. Χρυσόστομος, Ιερισσού, Αγίου Όρους και Αρδαμερίου κ. Θεόκλητος, Μαντινείας και Κυνουρίας κ. Αλέξανδρος και ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Κερνίτσης κ. Χρύσανθος.
Η Ιερά Λιτανεία έλαβε τέλος στον Μητροπολιτικό Ιερό Ναό Αγίου Βασιλείου, λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών, όπου και ετελέσθη ιερά παράκληση  στους Αγίους  Νεομάρτυρες.
 Να σημειωθεί, ότι πλήθος πιστών ακολούθησε την ιερά Λιτανεία προκειμένου  να λάβει τη χάρη και την ευλογία των Αγίων Νεομαρτύρων.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Τα δικά σας σχόλια!


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...