Σας καλωσορίζουμε στο επίσημο ιστολόγιο του Ι. Ν. Παναγίας Αλεξιωτίσσης - Σας Ευχαριστούμε πολύ για την επίσκεψη σας.

Συμπληρώστε το e-mail σας, για να λαμβάνετε ηλεκτρονικά τις αναρτήσεις μας

Θα σας σταλεί ένα email για ενεργοποίηση.

Εικόνες από την 5ημερη προσκυνηματική εκδρομή στην Σερβία

19-23 Σεπτεμβρίου 2017
Η ενορία μας πραγματοποίησε προσκυνηματική εκδρομή στην Σερβία στις 19-23 Σεπτεμβρίου.
Η πρώτη μας άφιξη ήταν στην πόλη Νις αφού περάσαμε πρώτα από Παλαιά Σερβία. Στην πόλη Νις, όπου διανυκτερεύσαμε, επισκεφθήκαμε την αρχαία Ρωμαϊκή Ναϊσό, γενέτειρα του Μ. Κωνσταντίνου που αποτελεί σπουδαίο πολιτικό –οικονομικό κέντρο της Σερβίας.

Την επομένη ημέρα αναχωρήσαμε για την πόλη Pirot. Στην περιοχή υπάρχει το Ελληνικό νεκροταφείο όπου βρίσκονται οι τάφοι των 358 αξιωματικών και οπλιτών της 3ης Μεραρχίας πεζικού Πατρών, που έπεσαν κατά την διάρκεια του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου. Το Ελληνικό Στρατιωτικό Νεκροταφείο επίσημα ευλογήθηκε το 1924 και το ίδιο έτος ο δήμος του Πίροτ, σε ένδειξη ευγνωμοσύνης για τη συμμετοχή των Ελλήνων στην απελευθέρωση της Σερβίας, κήρυξε το χώρο ελληνικό έδαφος και τον παραχώρησε στην Ελλάδα, την ευθύνη συντήρησης πλέον έχει αναλάβει η ελληνική Πρεσβεία και ειδικότερα το Στρατιωτικό Γραφείο. Στο νεκροταφείο βρίσκεται και το μνημείο των πεσόντων στο όπου έγινε επιμνημόσυνη δέησις, παρευρισκομένων των πρέσβεων, μεταξύ άλλων, της Ελλάδος-Η.Π.Α-Γαλλίας-Αγγλίας-Κύπρου και του Υπουργού της Σερβίας.
Στην συνέχεια κατευθυνθήκαμε στην Ι.Μ. SUKOVO. Η μονή είναι αφιερωμένη στην Κοίμηση της Θεοτόκου και υπάρχουν ενδείξεις ότι η ίδρυση της Μονής χρονολογείται από τον 4ο αιώνα μ.Χ. Η μονή διαθέτει μοναδικές τοιχογραφίες σε μπαρόκ στυλ, που δεν υπάρχου σε άλλα στα μοναστήρια της Σερβίας.
Τρίτη ημέρα σταθμός μας το Βελιγράδι και – Νόβι Σαντ. Βελιγράδι, πρωτεύουσα της Σερβίας, η πόλη των αντιθέσεων, χτισμένη στη συμβολή δύο μεγάλων ποταμών, του Σάβα και του Δούναβη οριοθετεί τα παλιά σύνορα δύο κρατών, της Αυστροουγγαρίας και της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Εκεί συναντάμε την εκκλησία του Αγίου Σάββα, χτισμένη στα πρότυπα της Αγίας Σοφίας, τη μεγαλύτερη - αν και ημιτελή-ορθόδοξη εκκλησία των Βαλκανίων. ΝόβιΣάντ, πρωτεύουσα της Βοϊβοντίνα, η «Αθήνα της Σερβίας» όπως την αποκαλούν, με πανέμορφα ιστορικά κτίρια στον κεντρικό πεζόδρομο, το Μητροπολιτικό Μέγαρο και τους υπέροχους ναούς που κοσμούν το ιστορικό κέντρο.
Συνεχίσαμε στην όμορφη επαρχιακή πόλη SremskiKarlovci, 5 χλμ πριν από το Νόβι Σαντ, που είναι ιστορική έδρα του πατριαρχείου με τον καθεδρικό ναό του Αγίου Νικολάου, όπου βρίσκεται το Ιερό Λείψανο του Αγίου Θεοδώρου του τήρωνος.
 Τέταρτη ημέρα αναχωρήσαμε για την πόλη της Θεσσαλονίκης, με ενδιάμεσες στάσεις, όπου και διανυκτερεύσαμε. 
τελευταία ημέρα, εκεί επίσκεφθήκαμε το μεγαλοπρεπή ναό του Αγίου Δημητρίου, πολιούχου και προστάτη της πόλεως, που είναι στολισμένος με πολύχρωμα δάπεδα, ορθομαρμαρώσεις, ψηφιδωτά στους τοίχους, στα τόξα και στους θόλους, με ψιλοδουλεμένα κιονόκρανα και ανάγλυφα θωράκια και τέμπλα, με γλυπτά και φορητές εικόνες. Κατόπιν, και πάλι αναχωρήσουμε για την Ιερά Μονή Άγιου Ιωάννη Θεολόγου Σουρωτής, και προσκυνήσαμε τον τάφο του Αγίου Παϊσίου. Επιστρέψαμε στην πόλη μας, την Πάτρα με ενδιάμεσες στάσεις.































































































Δεν υπάρχουν σχόλια :

Τα δικά σας σχόλια!


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...