Σας καλωσορίζουμε στο επίσημο ιστολόγιο του Ι. Ν. Παναγίας Αλεξιωτίσσης - Σας Ευχαριστούμε πολύ για την επίσκεψη σας.

Συμπληρώστε το e-mail σας, για να λαμβάνετε ηλεκτρονικά τις αναρτήσεις μας

Θα σας σταλεί ένα email για ενεργοποίηση.

Άστραψε η φουστανέλα στο Δημοτικό Θέατρο Πάτρας

Άστραψε η φουστανέλα στο Δημοτικό Θέατρο Πάτρας Επετειακή εκδήλωση για την 25η Μαρτίου
Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε προχθές Τετάρτη το βράδυ στο κατάμεστο Δημοτικό Θέατρο της Πάτρας η επετειακή εκδήλωση για την επανάσταση του 1821 που διοργάνωσε ο Παγκαλαβρυτινός Σύλλογος σε συνεργασία με την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και τους Δήμους Πατρέων και Καλαβρύτων.
Η εκδήλωση η οποία συγκέντρωσε μεγάλο ενδιαφέρον, με αποτέλεσμα κάποιοι να μην καταφέρουν να μπουν στο θέατρο, το οποίο είχε γεμίσει ασφυκτικά, είχε κεντρικό ομιλητή των Δήμαρχο Πατρέων κ. Γιάννη Δημαρά, ενώ χαιρετισμούς απηύθυναν ο εκπρόσωπος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Πατρών κ.κ. Χρυσοστόμου πανοσιολογιότατος π. Χρύσανθος Στελάτος, Αντιπεριφερειάρχης Αχαΐας κ. Γρηγόρης Αλεξόπουλος, ο Δήμαρχος Καλαβρύτων κ. Γιώργος Λαζουράς καθώς και ο Πρόεδρος του Παγκαλαβρυτινού Συλλόγου κ. Αθανάσιος Φραντζής, ο οποίος έκανε παρουσίαση της εκδήλωσης, καλωσόρισε τους παρευρισκομένους και τους ευχαρίστησε για την παρουσία τους.
Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης καταδείχθηκε από όλους η σημασία της ελληνικής επανάστασης ως της πρώτης επαναστατικής πράξης στα Βαλκάνια, καθώς και η σημασία της έναρξης της επανάστασης από τα Καλάβρυτα, όπου την 21η Μαρτίου έγινε το πρώτο βήμα, η πρώτη μεγάλη ηρωική πράξη για την απελευθέρωση της χώρας από τον βαρύ τουρκικό ζυγό.
 
Στην ομιλία του ο Δήμαρχος της Πάτρας κ. Γιάννης Δημαράς ανέφερε χαρακτηριστικά:
«H Αχαΐα είχε το δικό της πρωταγωνιστικό ρόλο σε αυτόν το ξεσηκωμό. Η επιλογή της περιοχής από τον Υψηλάντη, έγινε για γεωστρατηγικούς, πληθυσμιακούς αλλά και για οικονομικούς λόγους. Στόχος ήταν ο αποκλεισμός της Τριπολιτσάς, έδρας του Τούρκου Πασά της Πελοποννήσου και η αποκοπή εισβολής εχθρικών ενισχύσεων από την Κορινθία, ενώ ελήφθη υπόψη και η εθελοντική προσφορά των κατοίκων για την ενεργή υποστήριξη του ένοπλου αγώνα. Για αυτό και έφτασε ο Παπαφλέσσας το Γενάρη του 21 στη Βοστίτσα για να συνομιλήσει με τους πρόκριτους της Αχαΐας που θεωρούνταν πιο ισχυροί, για την πραγματοποίηση του σχεδίου. Από τις αρχές του Μάρτη, στην επαρχία Καλαβρύτων διαδραματίζονται μια σειρά επαναστατικά γεγονότα. Ο Χονδρογιάννης, ο Λαμπρούκος και ο Σταμάτης από τον Ποντιά, χτυπάνε στις 16 Μάρτη τον τούρκο εισπράκτορα φόρων και την ακολουθία του, στη Χελωνοσπηλιά της Λυκούριας.
Στις 17 Μάρτη, ανήμερα του Αγίου Αλεξίου μετά τη θεία λειτουργία στην Αγία Λαύρα, αναγγέλλονται τα νέα της Χελωνοσπηλιάς. Ο πατριωτικός ενθουσιασμός, του λαού, και η αμετάκλητη απόφασή του για ξεσηκωμό, έχει τεράστια απήχηση και συγκλονίζει.
Λαός και πρόκριτοι, παίρνουν την μεγάλη απόφαση. Στο μοναστήρι της Αγίας Λαύρας των Καλαβρύτων, ο Παλαιών Πατρών Γερμανός σηκώνει το λάβαρο και ορκίζει τους οπλαρχηγούς. Οι καμπάνες χτυπούν.
Το ποτάμι έχει αρχίσει να κυλάει ορμητικό».
Άστραψε η φουστανέλα
Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με το εξαιρετικό Χορευτικό του Παγκαλαβρυτινού Συλλόγου, με τους 150 χορευτές που ξεσήκωσαν με τους παραδοσιακούς χορούς ξυπνώντας μνήμες δόξας και τιμής για την πατρίδα μας και ενθουσίασαν.
Ενώ η υπέροχη Χορωδία του 7ου ΕΠΑΛ παρουσίασε ένα πρόγραμμα με παραδοσιακά τραγούδια και καταχειροκροτήθηκε.
Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με τους παρευρισκομένους να ψάλλουν σε στάση προσοχής τον ελληνικό εθνικό ύμνο.
Ο εκπρόσωπος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Πατρών κ.κ. Χρυσοστόμου πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης π. Χρύσανθος Στελλάτος, προϊστάμενος του Ι. Ν. Αγίου Νεκταρίου Πατρών & Διευθυντής των ΜΜΕ της Ιεράς Μητροπόλεως Πατρών, μετέφερε τις θερμές ευχές του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας προς τους παρισταμένους καθώς και στα μέλη του Συλλόγου του Παγκαλαβρυτινού Συλλόγου Πατρών. Εν συνεχεία ο π. Χρύσανθος ανεφέρθη στο σημαντικό ρόλο που διαδραμάτισε η Εκκλησία για τη διατήρηση της εθνικής & θρησκευτικής συνειδήσεως σημειώνοντας το σπουδαίο και βαρυσήμαντο ρόλο και τη συμβολή της για την ελευθερία της πατρίδος. Απευθυνόμενος στους συγχρόνους πλαστογράφους της ιστορίας, σε υψηλούς τόνους είπε: " Κάτω τα χέρια από το Λάβαρο της Αγίας Λαύρας, κάτω τα χερια από την Αγία Λαύρα, κάτω τα χέρια από τον Παλαιών Πατρών Γερμανό που ύψωσε το Λάβαρο της επαναστάσεως και ενωμένοι κλήρος και λαός, πλούσιοι και πτωχοί, μορφωμένοι και αγράμματοι ξεκίνησαν τον αγώνα για του Χριστού την πίστη την αγία και της πατρίδος την ελευθερία..."
  
πηγή: The Best News
http://i-n-ag-nektariou-patron.blogspot.gr/2013/03/blog-post_23.html

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Τα δικά σας σχόλια!


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...