Σας καλωσορίζουμε στο επίσημο ιστολόγιο του Ι. Ν. Παναγίας Αλεξιωτίσσης - Σας Ευχαριστούμε πολύ για την επίσκεψη σας.

Συμπληρώστε το e-mail σας, για να λαμβάνετε ηλεκτρονικά τις αναρτήσεις μας

Θα σας σταλεί ένα email για ενεργοποίηση.

Δεύτερη ημέρα του Σταυρού του Αγ. Ανδρέα στην Αγία Πετρούπολη (ΦΩΤΟ)

DSCN0194
Πλήθη πιστών συρρέουν στον Καθεδρικό Ναό της Παναγίας του Καζάν της Αγίας Πετρουπόλεως, όπου έχει εκτεθεί εις προσκύνηση ο Σταυρός του Αγίου Αποστόλου Ανδρέου.
Είναι η δεύτερη ημέρα 12-7-2013 (με το Ημερολόγιο που ακολουθεί η Ρωσία 29-6-2013) και εορτάσθη λαμπρώς η εορτή των Αγίων Αποστόλων Πέτρου και Παύλου στον ομώνυμο ιστορικό Ναό της Αγίας Πετρουπόλεως. Είναι η εορτή της πόλεως.


Στον εορτάζοντα, μοναδικής τέχνης και ωραιότητος Ναό, προέστη της Θείας Λειτουργίας ο Αγιώτατος Πατριάρχης Μόσχας και πασών των Ρωσιών κ.κ. Κύριλλος και συλλειτούργησαν ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης της Αγίας Πετρουπόλεως κ. Βλαδίμηρος, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Πατρών κ. Χρυσόστομος, ο
Σεβασμιωτατος Μητροπολίτης Μαντινείας και Κυνουρίας κ. Αλέξανδρος και άλλοι Ρώσοι Αρχιερείς, ως και οι Ιερείς και οι Διάκονοι από την Πάτρα.
Στην Θεία Λειτουργία συμμετείχαν ευλαβικά οι Άρχοντες του τόπου και πλήθη πιστών.

Στον Ιερό Ναό έχουν ταφεί οι Τσάροι της δυναστείας των Ρωμανώφ και πολλοί άλλοι. Εκεί έχουν μεταφερθεί και τα Λείψανα του τελευταίου Τσάρου της Ρωσίας Νικολάου και της Αγίας Οικογενείας του.
Στο τέλος της Θείας Λειτουργίας ετελέσθη, σε ατμόσφαιρα συγκινησιακά φορτισμένη, το Μνημόσυνο των Τσάρων, που έχουν ενταφιασθεί στον Ιερό Ναό των Αγίων Αποστόλων Πέτρου και Παύλου.
Το μεσημέρι παρετέθη επίσημο γεύμα στο Μητροπολιτικό Μέγαρο, στο οποίο παρεκάθησε ο Πατριάρχης, οι Αρχιερείς, οι Άρχοντες και πολλοί προσκεκλημένοι.
Εκεί προσεφώνησε τον Πατριάρχη ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Πατρών κ. Χρυσόστομος, ο οποίος τον ευχαρίστησε για την πρόσκληση να μεταφερθή στην Ρωσία ο Σταυρός του Αγίου Αποστόλου Ανδρέου και ετόνισε την μεγίστης πνευματικής αξίας σημασίαν του γεγονότος αυτού για τις χώρες Ελλάδα και Ρωσίακαί ιδιαιτέρως για την Πάτρα, στην οποία μαρτύρησε ο Άγιος Απόστολος Ανδρέας. 
Ο Σεβασμιώτατος Πατρών προσέφερε στον Πατριάρχη αναμνηστικά δώρα εξ ονόματος του Ιερού Κλήρου και του ευσεβούς Πατραϊκού Λαού. Επίσης προσέφερε αναμνηστικό δώρο και στον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Αγίας Πετρουπόλεως κ. Βλαδίμηρο.
Ο Αγιώτατος Πατριάρχης Μόσχας κ.κ. Κύριλλος στην αντιφώνησή του ανεφέρθη στο γεγονός της μεταφοράς του Σταυρού του Αγίου Ανδρέου από την Πάτρα στην Ρωσία και στην μεγάλη σημασία του για την σύσφιξη των δεσμών των δύο χωρών και λαών, ως και για την ενίσχυση, τον αγιασμό και την ευλογία του Ρωσικού Λαού. 
Αφού ευχαρίστησε ιδιαιτέρως τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Πατρών, τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Μαντινείας και Κυνουρίας και όλη την Συνοδεία τους, ανεφέρθη στην μεγάλη εορτή της συμπληρώσεως των 1025 ετών από την Βάπτιση των Ρως, των 400 ετών από την εγκαθίδρυση της δυναστείας των Ρωμανώφ και των 280 ετών από τα Εγκαίνια του Ιερού Ναού των Αγίων Πέτρου και Παύλου της Αγίας Πετρουπόλεως.
Στην συνέχεια, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Πατρών και η συνοδεία του ξεναγήθηκαν στον Ιερό Ναό της Αγίας Τριάδος, Καθολικό της Λαύρας του Αγίου Αλεξάνδρου Νέφσκυ, όπου προσκύνησαν τα Λείψανα και την Εικόνα του Αγίου Αλεξάνδρου και εν συνεχεία ετέλεσαν Τρισάγιο στο Κοιμητήριο της Μονής, στον τάφο του Θεοδώρου Ντοστογιέφσκυ.
Σημειώνομε ιδιαιτέρως ότι εις τα θεμέλια της Αγίας Πετρουπόλεως ετοποθετήθη τμήμα εκ των Ιερών Λειψάνων του Αγίου Ανδρέου, όπως επίσης και κατά την θεμελίωση του Καθολικού (Ιερού Ναού Αγίας Τριάδος) της Λαύρας του Αγίου Αλεξάνδρου Νέφσκυ.
DSCN0170

DSCN0174
DSCN0179
DSCN0181
DSCN0184
DSCN0197

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Τα δικά σας σχόλια!


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...