Σας καλωσορίζουμε στο επίσημο ιστολόγιο του Ι. Ν. Παναγίας Αλεξιωτίσσης - Σας Ευχαριστούμε πολύ για την επίσκεψη σας.

Συμπληρώστε το e-mail σας, για να λαμβάνετε ηλεκτρονικά τις αναρτήσεις μας

Θα σας σταλεί ένα email για ενεργοποίηση.

Την Κυ­ρι­α­κή 12 Φε­βρου­α­ρί­ου θα ευ­ρί­σκε­ται στην Πά­τρα ο Σε­βα­σμι­ώ­τα­τος Μη­τρο­πο­λί­της Να­ϊ­ρόμ­πι κ. Μα­κά­ρι­ος

Την ερ­χο­μέ­νη Κυ­ρι­α­κή 12 Φε­βρου­α­ρί­ου με την ευ­λο­γία του Σε­βα­σμι­ω­τά­του Μη­τρο­πο­λί­του μας κ. Χρυ­σο­στό­μου θα ευ­ρί­σκε­ται στην Πά­τρα ο Σε­βα­σμι­ώ­τα­τος Μη­τρο­πο­λί­της Να­ϊ­ρόμ­πι και Υ­πέρ­τι­μος Έ­ξαρ­χος Κέ­νυ­ας κ. Μα­κά­ρι­ος.
Το πρωῒ θα ιερουργήσει και θα κηρύξει τον θείο λόγο στον νέο Ναό του Αγίου Ανδρέου.
Το α­πό­γευ­μα της ί­δι­ας η­μέ­ρας στις 7.00 θα μι­λή­σει στην αί­θου­σα του Συλ­λό­γου Ορ­θο­δό­ξου Ι­ε­ρα­πο­στο­λής «Ο ΠΡΩΤΟΚΛΗΤΟΣ», Μι­α­ού­λη 68, με θέ­μα: «Σύγ­χρο­νη Ορ­θό­δο­ξη Ι­ε­ρα­πο­στο­λή στην Κέ­νυα».
Θα προ­βλη­θεί DVD α­πό την δρα­στη­ρι­ό­τη­τα του ι­ε­ρα­πο­στο­λι­κού έρ­γου.
Για πε­ρισ­σό­τε­ρες πλη­ρο­φο­ρί­ες τη­λέ­φω­νο ε­πι­κοι­νω­νί­ας 2610 329-737 κα­τά τις ερ­γά­σι­μες η­μέ­ρες και ώ­ρες.






















ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

Ο Σεβ. Μητροπολίτης Ναϊρόμπι και Yπέρτιμος Έξαρχος Κένυας κ.Μακάριος (κατά κόσμον Ανδρέας Τηλλυρίδης) είναι Κύπριος στην καταγωγή. Γεννήθηκε στη Λεμεσό της Κύπρου το 1945 από γονείς απλούς με πίστη στο Θεό και αγάπη προς την πατρίδα.
Δεν γνώρισε τον πατέρα του, τον οποίο έχασε, όταν ήταν 1 ½ έτους. Η ευσεβής μητέρα του που διακρινόταν για την αγάπη της προς την Εκκλησία προσπάθησε να αναθρέψει τα τρία παιδιά της με αρετές και ιδανικά.
Ο Ανδρέας από μικρός παρακολουθούσε συγκεντρώσεις χριστιανικών ομάδων. Όταν ο μακαριστός π. Χαρίτων Πνευματικάκις μετέβη στην Κύπρο για πρώτη φορά το 1961 με σκοπό να κηρύξει το θείο λόγο σε Ναούς και ταυτόχρονα σε συγκεντρώσεις νέων, με τα χαρίσματά που τον διέκριναν ήλκυσε τον τότε μαθητή και σήμερα ενώπιον μας Αρχιερέα.
Κατά την μεταφορά της τιμίας Κάρας του Αγίου Ανδρέου του Πρωτοκλήτου το 1967 στην Κύπρο που συμμετείχε και ο π.Χαρίτων ανανεώθηκαν οι μεταξύ τους πνευματικοί δεσμοί. Σε κάποιο γράμμα του ο π.Χαρίτων έγραφε στον νεαρό μαθητή: «Να προσεύχεσαι• να Τον παρακαλείς θερμώς να σε διατηρήσει πιστόν, σεμνόν, αγνόν, να σε κάμει δικόν Του άνθρωπον• και τότε τα άλλα θα προστεθούν. Καλός ο πόθος σου να υπηρετήσεις ως λειτουργός Του το άγιον θέλημα Του• ανάθεσέ το σε Εκείνον• και προσπάθει• πρόσεχε, διάβαζε να γίνεσαι θερμός και ενάρετος…».
Ο Ανδρέας είχε ιδιαίτερη κλήση στην μουσική και το πιάνο.
Ο Θεός τον οδήγησε με προτροπή του Γέροντος Σωφρονίου του Έσσεξ (πνευματικό παιδί του Αγίου Σιλουανού του Αθωνίτου), με τον οποίο συνεδέθη, σε σπουδές στο Ορθόδοξο Θεολογικό Ινστιτούτο του Αγίου Σεργίου Παρισίων, απ’ όπου έλαβε το πτυχίο του το έτος 1972. Κατά την διάρκεια των σπουδών του παρακολούθησε και μαθήματα Βυζαντινολογίας στο College de France και στην Ecolle Pratique des Hautes Etudes. Ακολούθησαν μεταπτυχιακές σπουδές στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, στον κλάδο της Εκκλησιαστικής Ιστορίας, και έλαβε το 1976 το διδακτορικό δίπλωμα στη Φιλοσοφία. Τον Ιανουάριο του 1977, μετά από επιθυμία του αειμνήστου Αρχιεπισκόπου Κύπρου Εθνάρχου Μακαρίου Γ΄, έφθασε στην Κένυα, όπου επιδόθηκε στην προετοιμασία λειτουργίας της Ιερατικής Σχολής, στην οποία διορίσθηκε Διευθυντής. Μεταξύ των ετών 1978-1981, με υποτροφία, παρακολούθησε μεταδιδακτορικά μαθήματα Ιστορίας Θρησκειών και Εκκλησιαστικής Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο της Louvain-la-Neuve του Βελγίου. Το 1982 επέστρεψε στην διακονία του στην Κένυα. Τον Ιούλιο του 1992 χειροτονήθηκε Διάκονος, Πρεσβύτερος και Επίσκοπος με τον τίτλο Ριρούτας. Διετέλεσε και Διευθυντής της Πατριαρχικής Βιβλιοθήκης. Στις 13 Σεπτεμβρίου 1998 εξελέγη Μητροπολίτης Ζιμπάμπουε και τον Φεβρουάριο 2001 μετατέθηκε στην Ιερά Μητρόπολη Κένυας όπου και διακονεί με ιδιαίτερη αυταπάρνηση και ζήλο ως και σήμερα.
Ο Σεβασμιώτατος κ. Μακάριος είναι γλωσσομαθής. Εκτός από την μητρική Ελληνική ομιλεί Αγγλικά, Γαλλικά, Ρωσικά, Ιταλικά, καθώς και αρκετές αφρικανικές διαλέκτους.
Είναι πρύτανης και καθηγητής στην Ορθόδοξη Πατριαρχική Ιερατική Σχολή «Αρχιεπίσκοπος Μακάριος Γ΄» στη Ναϊρόμπι.
Έχει εγκαινιάσει 150 ορθόδοξους ναούς. Συνεχίζει το ιεραποστολικό έργο του χωρίς να φοβάται, γιατί, όπως έχει δηλώσει, είναι υπό την προστασία των Αγίων.
Η Mητρόπολη διατηρεί 30 δημοτικά σχολεία, 18 γυμνάσια, τρία ορφανοτροφεία, 30 ιατρικά κέντρα και επισιτιστικά προγράμματα σε 15 δημοτικά σχολεία.
Η προσωπική του επικοινωνία με μεγάλες εκκλησιαστικές προσωπικότητες συμβάλλουν στην προσφορά του μεγάλου εκκλησιαστικού και ιεραποστολικού του έργου.
Συνδεόταν πνευματικά και με τους αειμνήστους: ιερομάρτυρα Φιλούμενο, Άγιο Πορφύριο, Αρχιμανδρίτη π. Χρυσόστομο Παπασαραντόπουλο και τον πρώτο ιθαγενή θεολόγο Θεόδωρο Ναγκιάμα μετέπειτα Μητροπολίτη Καμπάλα και πάσης Ουγκάντας που είχε δεσμούς με την Κύπρο. Για τις πνευματικές αυτές εμπειρίες του έχει αρθρογραφήσει πολλαπλώς και έχει γράψει διάφορα συγγράμματα.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Τα δικά σας σχόλια!


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...