Σας καλωσορίζουμε στο επίσημο ιστολόγιο του Ι. Ν. Παναγίας Αλεξιωτίσσης - Σας Ευχαριστούμε πολύ για την επίσκεψη σας.

Συμπληρώστε το e-mail σας, για να λαμβάνετε ηλεκτρονικά τις αναρτήσεις μας

Θα σας σταλεί ένα email για ενεργοποίηση.

ΓΕΡΜΑΝΟΣ ΠΑΛΑΙΩΝ ΠΑΤΡΩΝ

Θεατρικό έργο των κατηχητικών ομάδων του ιερού ναού παναγίας Αλεξιωτίσσης το οποίο παρουσιάστηκε για πρώτη φορά σε δύο παραστάσεις τον Μάρτιο του 2006 στην αίθουσα του πνευματικού μας κέντρου.

δείτε το έργο που ακολουθεί:












Ακολουθούν συντελεστές που βοήθησαν την εποχή εκείνη για την παρουσίαση του έργου.



ΔΙΑΝΟΜΗ: Μήλιας Δημήτριος (Π.Π. Γερμανός), Δημητρόπουλος Θεμιστο-κλής (Γρηγόριος Ε΄-Πελοπίδας-Θεοχαρόπουλος-Νεόφυτος), Γρίβας Αθανά-σιος (Διάκος-Παπαφλέσσας), Λαγοπάτης Φώτιος (Α΄ Συνοδικός-Φωτήλας-Τούρκος), Μπαλάσκας Χρήστος (Β΄Συνοδικός-Προκόπιος), Τζουγανάτος Ευάγγελος (Α΄πολίτης-Ταχυδρόμος), Αττάρτ Διονύσιος (Β΄πολίτης-Τούρκος), Κυριακόπουλος Βασίλειος (Λόντος), Τραγότσαλος Χρήστος (Ζαΐμης) Κατο-στάρης Νικόλαος (Καλαμογδάρτης-Χαραλάμπους), Ζάβαλης Χαρίλαος (Χρι-στιανουπόλεως-Καρατζάς), Πασχαλίδης Χρήστος (Τούρκος Τισσαμενός).

ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: Δημητρόπουλος Θεμιστοκλής (φοιτ. Κοιν. Θεολογίας), Μήλιας Δημήτριος (Θεολόγος).

ΔΙΑΣΚΕΥΗ ΘΕΑΤΡΙΚΟΥ ΕΡΓΟΥ: Δημητρόπουλος Γεράσιμος (Διάκονος-Θεολόγος), Δημητροπούλου Όλγα (Θεολόγος).
ΑΦΗΓΗΣΗ: Δημητρόπουλος Βασίλειος (Ιερεύς).

ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΗ ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΕΝΤΥΠΩΝ: Δημητρόπουλος Χρήστος (Τεχνικός Η/Υ & Δικτύων & Τηλεπικοινωνιών).

ΣΚΗΝΙΚΑ: Μπαχράς Παναγιώτης (Ιερεύς), Τραγότσαλος Χρήστος, Μπαλάσκας Κλεάνθης, Ντεμίρης Περικλής.

ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΑ ΚΕΙΜΕΝΑ: Μήλιας Δημήτριος (Θεολόγος).

ΧΟΡΩΔΙΑ: Γρίβα Δαμιανή & Αγγελική, Καΐση Αναστασία, Λαγοπάτη Βασι-λική, Λεκατσά Δέσποινα-Ειρήνη & Ευσταθία, Μπαλάσκα Σοφία, Καρκασίνας Αθανάσιος & Χρήστος, Νικολοπούλου Αθανασία, Μπαχρά Διονυσία.
ΑΡΜΟΝΙΟ: Κατοστάρη Κωνσταντίνα.

ΤΕΧΝΙΚΗ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ: Δημητρόπουλος Ιωάννης (Θεολόγος), Δημητρόπουλος Χρήστος (Τεχνικός Η/Υ & Δικτύων & Τηλεπικοινωνιών)

  Ευχαριστούμε το Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη μας κ.κ. Χρυσόστομο για την ευγενική του προσφορά στις ανάγκες του θεατρικού έργου.


Λίγα λόγια για τον Παλαιών Πατρών Γερμανό
 
Γερμανός Παλαιών Πατρών 
Έλληνας κληρικός και αγωνιστής του 1821. Γεννήθηκε στην Δημητσάνα το 1771. Σπούδασε στη γενέτειρα του κι έπειτα στο Άργος, όπου έγινε μοναχός και πήρε το όνομα Γερμανός (το κοσμικό του όνομα ήταν Γεώργιος Γκότζιας). Αργότερα πήγε στη Σμύρνη όπου βρήκε μεγάλη υποστήριξη από το συμπατριώτη του Πατριάρχη, Γρηγόριο Ε΄ που ήταν τότε Μητροπολίτης Σμύρνης. Στις 25 Μαρτίου του 1807 χειροτονήθηκε Μητροπολίτης Παλαιών Πατρών σε ηλικία 36 ετών. Το 1818 μυήθηκε στη Φιλική Εταιρεία και εργάστηκε ακούραστα για τη διάδοση της στην Πελοπόννησο. Εμύησε πολλούς όχι μόνο στην Πελοπόννησο όπου το κύρος του ήταν μεγάλο αλλά και στην Στερεά και μέχρι την αυλή του Αλή Πασά των Ιωαννίνων. Εργάσθηκε με μεθοδικότητα και σύνεση για την προετοιμασία της επαναστάσεως. Όταν κλήθηκαν οι αρχιερείς και προύχοντες στην Τρίπολη (τέλη Φεβρουαρίου 1821), ο Γερμανός τους σύστησε να ματαιώσουν την εκεί μετάβασή τους. Το όνομα του συνδέθηκε με την ύψωση του Λαβάρου της Επαναστάσεως στην Ιερά μονή της Αγίας Λαύρας, όπου πρώτος έδωσε το σύνθημα της ενάρξεως της επαναστάσεως και ευλόγησε τα όπλα των επαναστατών της περιοχής.Εκήρυξε την επανάσταση στην Πάτρα και έλαβε μέρος στην πολιορκία της από την πρώτη μέρα. (Το Σεπτέμβριο (18-30) του 1822 διορίσθηκε εκπρόσωπος της επαναστατημένης Ελλάδος στον παπα, όπου παρέμεινε έως τον Ιούλιο του 1824. Κατά την παραμονή του στην Ιταλία εδαπάνησε εξ’ ιδίων το ποσό των 57.373 γροσιών. Ο Γερμανός συνέγραψε απομνημονεύματα σχετικά με την τουρκοκρατία, την Φιλική Εταιρεία και τους πρώτους χρόνους της Επαναστάσεως. Η Γ΄ Συνέλευσις της Επιδαύρου τον διορίζει πρόεδρο της επιτροπής της συνελεύσεως..Δεν θα προλάβει να δει στεφανωμένους με τ’ αμάραντο στεφάνι της νίκης τους ένδοξους αγώνες του και τους συνεχείς κόπους του.
Ο θάνατος τον βρίσκει πάνω στις ιερές και τιμητικές προφυλακές της Ελληνικής Επαναστάσεως. Εξαντλημένος από τους κόπους και τις αγρυπνίες πεθαίνει εξανθηματικό τύφο στο Ναύπλιο στις 30 Μαΐου 1826 όπου τάφηκε με μεγαλοπρέπεια. Τα οστά του βρίσκονται στη Δημητσάνα. Στην Πάτρα που ήταν το κέντρο της εθνικής του δράσης έχει στηθεί ο ανδριάντας του.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Τα δικά σας σχόλια!


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...