Σας καλωσορίζουμε στο επίσημο ιστολόγιο του Ι. Ν. Παναγίας Αλεξιωτίσσης - Σας Ευχαριστούμε πολύ για την επίσκεψη σας.

Συμπληρώστε το e-mail σας, για να λαμβάνετε ηλεκτρονικά τις αναρτήσεις μας

Θα σας σταλεί ένα email για ενεργοποίηση.

H ΛΑΟΘΑΛΑΣΣΑ ΤΩΝ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΩΝ


Τοῦ Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Πατρῶν κ.κ. ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΥ
 
Πλήθη πιστῶν κατέκλυσαν τούς Ἱερούς Ναούς κατά τήν ἡμέρα τῆς Ἑορτῆς τῶν Χριστουγέννων. Ὁμολογουμένως ἡ συμμετοχή ἦτο πολύ μεγαλυτέρα ἀπό κάθε ἄλλη χρονιά. Στήν Ἱερά Μητρόπολή μας, στίς Ἐνορίες τῶν Πατρῶν, ἐτελέσθησθαν δύο Θεῖες Λειτουργίες, ἐνῷ στόν Ναό τοῦ Ἁγίου Ἀποστόλου Ἀνδρέου τρεῖς (9.00 μ.μ.-1.00 π.μ. στόν Νέο Ναό, 5.00-8.00π.μ. στόν Παλαιό Ναό καί 7.00-10.30π.μ. στόν Νέο Ναό).

Εσύ να δίνεις, μου είπε, άμα μπορείς, να δίνεις....

Όλο και πιο πολλοί χτυπάνε την πόρτα σου για βοήθεια. 
Με διάφορους τρόπους και διάφοροι άνθρωποι. Δύσκολοι καιροί. Ο καθένας μας βοηθάει, όπως μπορεί.


Κι αυτοί που ζητάνε, είναι Πακιστανοί, Αιγύπτιοι, Έλληνες....

Θέλεις να κάνεις το καλό; Ετοιμάσου για πειρασμό...


Του Αββά Ισαάκ του Σύρου 

* Όταν θελήσεις να κάνεις αρχή καλού έργου, πρώτα να ετοιμάσεις τον εαυτό σου για την αντιμετώπιση των πει­ρασμών, που πρόκειται να έρθουν εναντίον σου. Γιατί ο ε­χθρός, όταν βρει κάποιον ν' αρχίζει με θερμή πίστη μια θεάρεστη ζωή, συνηθίζει να του επιτίθεται με διάφορους και φοβερούς πειρασμούς, ώστε να δειλιάσει απ' αυτούς ο άν­θρωπος και να εγκαταλείψει την καλή του πρόθεση.

«ΕΙΔΑ ΤΟΝ ΚΑΡΚΙΝΟ ΩΣ ΕΥΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΤΟΝ ΝΙΚΗΣΑ»! ΣΥΓΚΛΟΝΙΣΤΙΚΗ ΜΑΡΤΥΡΙΑ ΝΕΟΥ ΙΕΡΕΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΡΗΤΗ!


Της Κορίνας Καφετζοπούλου
Τον Πατέρα Νικόλαο Τσαμαδούρα τον είχα γνωρίσει το 2005, όπου για τις ανάγκες του περιοδικού "Π" της εφημερίδας «Πατρίς» είχαμε μιλήσει για την περιπέτεια του με τον καρκίνο.

Ο ΣΤΑΥΡΟΣ ΣΕ ΚΟΡΜΟ ΔΕΝΔΡΟΥ. ΣΕΡΒΙΑ


Ο Φανούρης, η Βασιλόπιτα και ο ΦΠΑ

ΜικρογραφίαΧριστουγεννιάτικο Χιουμοριστικό Σκετς
Ο Φανούρης η Βασιλόπιτα και ο Φ.Π.Α.


ΕΡΜΗΝΕΥΟΥΝ: Ευάγγελος Τζουγανάτος, Θεμιστοκλής Δημητρόπουλος, Κωνσταντίνα Χριστοπούλου,  Αγγελική Γρίβα, Βασίλης Κυριακόπουλος,

Πνευματικό Κέντρο Ιερού Ναού Παναγίας Αλεξιωτίσσης Πατρών
Δεκέμβριος 2005


Δείτε το βίντεο

Το σακί με τις πατάτες

Οταν ακόμα πήγαινα στο σχολείο, ως μαθητής, είχα έναν υπέροχο δάσκαλο. Μια μέρα είχαμε κουβεντιάσει για το πόσο απαραίτητο είναι να μην κρατάμε θυμό μέσα μας αλλά να κοιτάμε πως θα απαλλαγούμε από αυτόν, μας έβαλε να το δούμε αυτό πρακτικά. - Αύριο, μας είχε πει, να φέρετε όλοι στο σχολείο μια πλαστική σακούλα και ένα μικρό σακί με πατάτες. Τον κοιτάξαμε έκπληκτοι αλλά είχαμε μάθει πως δεν αστειεύεται με κάτι τέτοια.

Χριστουγεννιάτικη Εκδήλωση 2012

Μέσα σε ζεστό και γιορτινό κλίμα πραγματοποιήθηκε χτες η χριστουγεννιάτικη γιορτή των Κατηχητικών Ομάδων του Ιερού Ναού Παναγίας Αλεξιωτίσσης. Όλα τα παιδιά από τα πιο μικρά έως και τους απόφοιτους και φοιτητές εργάστηκαν και παρουσίασαν χριστουγεννιάτικα  τραγούδια, ποιήματα, θεατρικά δρώμενα ακόμη και σκετς χιουμοριστικού χαρακτήρα. Ο υπεύθυνος του Κατηχητικού έργου π. Παναγιώτης Μπαχράς ευχαρίστησε στην ομιλία του, όλα τα παιδιά των ομάδων του Ναού, τον κόσμο που τίμησε με την παρουσία του την γιορτή αλλά και τους Κατηχητές που τόσο κοπίασαν ώστε να πραγματοποιηθεί η όλη εκδήλωση. Στο τέλος τις εκδήλωσης μοιράστηκαν δώρα στα παιδιά που έλαβαν μέρος και αναψυκτικά για όλους τους παρευρισκομένους. Αξίζουν πολλά συγχαρητήρια σε όλα τα παιδιά!!!
ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ ΠΛΟΥΣΙΟ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΥΛΙΚΟ

Ο ιερέας και ο άγγελος μαζί στην προσκομιδή.

Κάποιος ιερεύς, σε μία αγρυπνία, και ενώ είχε αρχίσει την Προσκομιδή, δυσκολευόταν, τρόπον τινά, με μόνο το φως ενός κεριού να διαβάζει τα ονόματα. Ξαφνικά, διαπίστωσε ότι το φως του κεριού, πού ήταν παραπλεύρως, όλως περιέργως, έγένετο πιο δυνατό! Και τότε αναρωτήθηκε:
-Πώς είναι δυνατόν; Πώς φέγγει περισσότερο τώρα το κερί;

Άγια Νήπια (περίπου 14.000) που εσφάγισαν με διαταγή του Ηρώδη

Όταν οι Μάγοι δεν επέστρεψαν στον Ηρώδη να του πουν που είναι ο Χριστός, ο πονηρός αυτός βασιλιάς μηχανεύθηκε άλλο σχέδιο για να εξοντώσει το Θείο Βρέφος.

Πρόσκληση! Χριστουγεννιάτικη εκδήλωση


  Σήμερα Παρασκευή 28 Δεκεμβρίου και ώρα 18:00 στην αίθουσα του πνευματικού κέντρου του ιερού ναού (12ου Συντάγματος 68), τα παιδιά των κατηχητικών ομάδων μας θα παρουσιάσουν την χριστουγεννιάτικη εκδήλωσή τους, κατά την οποία: θα ψάλουν, θα τραγουδήσουν, θα απαγγείλουν ποιήματα και  θα παρουσιάσουν θεατρικά δρώμενα της εποχής της γεννήσεως αλλά και της σημερινής, προσπαθώντας να μας υπενθυμίσουν το πραγματικό νόημα των Χριστουγέννων.
ΣΑΣ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΜΕ ΜΕ ΧΑΡΑ!

τ

«ΜΕ ΜΕΓΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΘΗΚΕ Η ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΗ ΕΟΡΤΗ ΤΩΝ ΚΑΤΗΧΗΤΙΚΩΝ ΟΜΑΔΩΝ ΤΗΣ ΕΝΟΡΙΑΣ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΥΣ ΣΤΑ ΚΡΥΑ ΙΤΕΩΝ» (ΦΩΤΟ)

Πλήθος κόσμου κατέκλυσε και φέτος τον Ιερό Ναό Αγίου Χαραλάμπους ο οποίος αποδείχθηκε πολύ μικρός για να φιλοξενήσει μία τέτοια εκδήλωση.
Την χριστουγεννιάτικη εορτή, η οποία πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 27 Δεκεμβρίου του 2012, τίμησε ύστερα από πρόσκληση τόσο του εφημερίου του Ιερού Ναού πατρός Ιωάννου Δημητροπούλου, όσο και των ίδιων των παιδιών, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Πατρών κ.κ. Χρυσόστομος, αλλά και άλλοι Κληρικοί και Μοναχοί της Ιεράς Μητροπόλεως μας.

Επανήλθε στη ζωή αφού τη ράντισαν με αγιασμό


Η 13χρονη Lucy Hussey-Bergonzi, η οποία έπαθε εγκεφαλική αιμορραγία λίγες μόλις μέρες μετά από τα γυρίσματα της ταινίας «Χάρι Πότερ και ο ημίαιμος πρίγκιπας», μεταφέρθηκε άμεσα στο νοσοκομείο όπου και συνδέθηκε με μηχανήματα υποστήριξης.

“Κύριε Ιησού Χριστέ ελέησόν με”

Μια προσευχή γνωστή, αν όχι σε όλους, στους περισσότερους.
Μια προσευχή μικρή, που κρύβει όμως μέσα της όλο το μεγαλείο του Θεού.
Μια ομολογία πίστεως και ταυτόχρονα μια ομολογία αμαρτωλότητας του εαυτού μας και μια παράκληση ελέους προς τον Θεό.
Άραγε ξέρουμε την σημασία της;

Καλήν εσπέραν άρχοντες...

 Καλήν εσπέραν άρχοντες κι αν είναι ορισμός σας
Χριστού τη Θείαν Γέννησιν να πω στ’ αρχοντικό σας.
Χριστός γεννάται σήμερον εν Βηθλεέμ τη πόλει
οι ουρανοί αγάλλονται, χαίρει η φύσις όλη.

Εν τω σπηλαίω τίκτεται εν φάτνη των αλόγων
ο Βασιλεύς των ουρανών και Ποιητής των όλων.

Πλήθος αγγέλων ψάλλουσι το "Δόξα εν Υψίστοις"
και τούτο Άξιον εστί η των ποιμένων πίστις.

Εκ της Περσίας έρχονται τρεις Μάγοι με τα δώρα
άστρο λαμπρό τους οδηγεί. Χωρίς να λείψει ώρα.

Ο συντομότερος δρόμος...


 Ένας ηλικιωμένος ξυλουργός κόντευε να βγει στη σύνταξη, και είπε στο αφεντικό του τα σχέδια του για να φύγει και να ζήσει πιο ξεκούραστα μαζί με τη γυναίκα του. Βέβαια δεν θα συνέχιζε να βγάζει τόσα λεφτά, όμως έπρεπε να βγει στη σύνταξη. Ο εργολάβος του στεναχωρήθηκε που θα έφευγε ένας τόσο καλός μάστορας, και ζήτησε από τον ξυλουργό αν θα μπορούσε να του χτίσει άλλο ένα σπίτι σαν προσωπική του χάρη.
  Ο ξυλουργός είπε ναι, όμως...

Πρόσκληση! Χριστουγεννιάτικη εκδήλωση


Την Παρασκευή 28 Δεκεμβρίου και ώρα 18:00 στην αίθουσα του πνευματικού κέντρου του ιερού ναού (12ου Συντάγματος 68), τα παιδιά των κατηχητικών ομάδων μας θα παρουσιάσουν την χριστουγεννιάτικη εκδήλωσή τους, κατά την οποία: θα ψάλουν, θα τραγουδήσουν, θα απαγγείλουν ποιήματα και  θα παρουσιάσουν θεατρικά δρώμενα της εποχής της γεννήσεως αλλά και της σημερινής, προσπαθώντας να μας υπενθυμίσουν το πραγματικό νόημα των Χριστουγέννων.
ΣΑΣ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΜΕ ΜΕ ΧΑΡΑ!

ΕΙΚΟΝΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΡΩΙΝΗ ΠΑΝΗΓΥΡΙΚΗ Θ. ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ

Εορτή Συνάξεως της Υπεραγίας Θεοτόκου της Αλεξιωτίσσης


Ο Ιερός Ναός της Παναγίας Αλεξιωτίσσης, ιστορείται πριν το 1713 μ.Χ. Ο Ενοριακός αυτός Ναός λειτουργεί και ως κοιμητηριακός και βρίσκεται στην άνω πόλη της Πάτρας. Η παράδοση τον θέλει ως παλαιό παρεκκλήσιο της Ιεράς Μονής Γηροκομείου.
Το επωνύμιον Αλεξιώτισσα είναι ένα από τα άπειρα ονόματα, που έχουν προσδοθεί στην Μητέρα του Σωτήρος Χριστού και εντάσσεται σε αυτά που σημαίνουν αποτροπή από κάθε κακό. Προέρχεται από το παλαιό ρήμα "αλέξω", το οποίο έχει προέλευση από την ρίζα «άλεξ-» που έχει συνήθως την έννοια της αποσοβήσεως.

Καλά και Ευλογημένα Χριστούγεννα!


"ὅτε δὲ ἦλθε τὸ πλήρωμα τοῦ χρόνου, ἐξαπέστειλεν ὁ Θεὸς τὸν υἱὸν αὐτοῦ, γενόμενον ἐκ γυναικός, γενόμενον ὑπὸ νόμον,  ἵνα τοὺς ὑπὸ νόμον ἐξαγοράσῃ, ἵνα τὴν υἱοθεσίαν ἀπολάβωμεν."


Ο Ιερός μας Ναός και οι συνεργάτες του Ιστολογίου μας σας εύχονται Καλά και Ευλογημένα Χριστούγεννα!


Το Χριστουγεννιάτικο Μήνυμα του Σεβ/του Μητροπολίτου Πατρών. κ.κ. Χρυσοστόμου.

ΜΗΝΥΜΑ ΤΟΥ ΣΕΒΑΣΜΙΩΤΑΤΟΥ
ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΟΥ ΠΑΤΡΩΝ κ.κ. ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΥ
ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΟΡΤΗ ΤΩΝ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΩΝ

Παιδιά μου εὐλογημένα,
 
Καθώς βρισκόμαστε μπροστά στό μέγα θαῦμα τῆς Θείας κενώσεως καί ἄκρας συγκαταβάσεως τοῦ Θεοῦ γιά τήν σωτηρία τοῦ ἀνθρώπου καί τήν ἀνακαίνιση συμπάσης τῆς κτίσεως, ἐξετάζομε τήν δική μας ἀναστροφή καί τήν δική μας πορεία, μετά ἀπό τόσους αἰῶνες, ἀπό τήν σάρκωση τοῦ Θεοῦ, καί φεῦ, διαπιστώνομε ὅτι ἐνῷ «τοῦ Θεοῦ Λόγος ἐφάπαξ κατά σάρκα γεννηθείς, ἀεί γεννᾶται θέλων κατά πνεῦμα διά φιλανθρωπίαν τοῖς θέλουσι» (Ἅγιος Μάξιμος ὁ Ὁμολογητής), ἐμεῖς δέν ἀξιοποιοῦμε τήν ταπείνωση τοῦ Θεοῦ, τήν ἀγάπη καί τήν δωρεά Του.

Γράμμα σε έναν απελπισμένο...


Του αγίου Νικολάου Βελιμίροβιτς
  
"Μου γράφεις ότι όλη σου η περιουσία πωλήθηκε σε τρίτους. Όταν βρέθηκες στο δρόμο χωρίς τίποτα και κανέναν, κατευθύνθηκες προς το νεκροταφείο αποφασισμένος να αυτοκτονήσεις. Δεν είχες αμφιβολία ούτε δεύτερη σκέψη επ' αυτού...

ΙΕΡΑ ΠΑΝΗΓΥΡΙΣ ΤΗΣ ΥΠΕΡΑΓΙΑΣ ΘΕΟΤΟΚΟΥ ΤΗΣ ΑΛΕΞΙΩΤΙΣΣΗΣ



ΙΕΡΑ ΠΑΝΗΓΥΡΙΣ
ΤΗΣ ΥΠΕΡΑΓΙΑΣ ΘΕΟΤΟΚΟΥ ΤΗΣ
ΑΛΕΞΙΩΤΙΣΣΗΣ

Τήν Τετάρτη 26 Δεκεμβρίου, ὁ Ἱερός μας Ναός ἑορτάζει καί πανηγυρίζει μετά ἀρτοκλασίας καί πάσης ἐκκλησιαστικῆς Λαμπρότητος, τήν ἐτήσιαν πανηγυρίν του, τήν Σύναξιν τῆς Ὑπεραγίας Θεοτόκου Ἀλεξιωτίσσης - (Ἀλεξιώτισσα = Ἀποδιώκτρια, ἐκ τοῦ ρήματος ἀλέξω).

ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ 2012: Δύο Θείες Λειτουργίες



Τήν ἡμέρα τῶν Χριστουγέννων θά τελεσθοῦν,
Δύο Θεῖες Λειτουργίες.
1η 05:00 - 08:00
2η 08:30 - 10:30

Είμαι ο πατέρας του κλέφτη...

Ο οκτάχρονος γιος της οικογένειας ήταν πολύ ζωηρός. Και στο παρελθόν είχε προκαλέσει προβλήματα και ανησυχίες στους γονείς του. Αλλά με την τελευταία πράξη του τους άφησε άναυδους.
Συνήθως, όταν ο Β. επιστρέφει από το σχολείο, η μητέρα του ελέγχει την σχολική του σάκα και συζητάει μαζί του πώς πέρασε στο σχολείο, τι μάθημα έκανε, τι βαθμό πήρε στην ορθογραφία κ.λπ. Μια μέρα στην σάκα η μητέρα βρήκε χρήματα. Μετά από αλλεπάλληλες ερωτήσεις τελικώς ο Β. ομολόγησε ότι τα έκλεψε. Η μητέρα κράτησε την ψυχραιμία της και προσπάθησε να εξακριβώσει τον τρόπο και τον λόγο της κλοπής...

Νέο βιβλίο μέ τίτλο: Ὁ ἅγιος Βλάσιος ὁ ἐν Σκλαβαίνοις καί οἱ σύν αὐτῷ πέντε Ὁσιομάρτυρες


Εὐλογίας Προοίμιον Σεβασμιωτάτου
Μητροπολίτου Αἰτωλίας καί Ἀκαρνανίας κ.κ. Κοσμᾶ




Ἡ Ἱερά Μητρόπολίς μας εὐεργετήθηκε κατ’ ἐξοχήν ἀπό τόν Τριαδικό Θεό μας. Σ’ αὐτούς τούς εὐλογημένους τόπους πού ζοῦμε, πού ἀναπνέουμε, πού ἀγωνιζόμαμαστε χάριτι Θεοῦ νά κατορθώσουμε τήν προσωπικήν μας ψυχικήν καλλιέργειαν καί τόν ἁγιασμόν μας, Ἔζησαν ἅγιοι πρόγονοί μας μέ πίστη καθαρή καί ζέουσα, μέ συνέπεια καί ὑπακοή στήν εὐαγγελική φωνή τοῦ Χριστοῦ μας, μέ ἀγάπη θερμουργό στόν νυμφίο Χριστό, μέ ὁμολογία ἀταλάντευτη μέχρι σημείου νά χύσουν τό ἁγνό αἷμα τους διά τοῦ μαρτυρίου, γιά νά μή προδώσουν τόν Κύριο καί Θεό μας.

Η ερμηνεία της Εικόνας των Χριστουγέννων


Αρχιμανδρίτης Γεράσιμος Φραγκουλάκης

Ἱερὰ Ἀγρυπνία



Ἱερὰ Μητρόπολις Πατρῶν
Ἱερὸς Ενοριακός - Κοιμητηριακός Ναὸς Παναγίας Ἀλεξιωτίσσης 

Ἱερὰ Ἀγρυπνία
Τὴν Κυριακὴ 23 Δεκεμβρίου 2012, καὶ ὧρα 20.30, θὰ τελεστεὶ στὸν Ἱερὸ Ναό μας, Ἱερὰ Ἁγρυπνία ὅπου θὰ ψαλλεὶ ὁ Μέγας Πανηγυρικὸς Ἑσπερινὸς τῆς Ἑορτῆς τῆς Κατὰ Σάρκα Γεννήσεως τοῦ Κυρίου ἡμῶν Ἰησοῦ Χριστοῦ. Ἐπίσης θὰ ψαλλοῦν καὶ οἱ Μεγἀλες Ὧρες τῆς Ἑορτῆς καὶ θὰ ἀκολουθήσει ἡ Θεία Λειτουργία τοῦ ἐν Ἁγίοις πατρὸς ἡμῶν Βασιλείου τοῦ Μεγάλου τοῦ Οὐρανοφάντορος. Ἡ Ἱερὰ Ἁγρυπνία θὰ τελειώσει στὶς 12.30 περίπου.
Ἐκ τοῦ Ἱεροῦ Ναοῦ

Η συγχώρηση - Μια αληθινή ιστορία!

Πριν πολλά χρόνια και μετά την λήξη του εμφυλίου σπαραγμού και του αδελφοκτόνου πολέμου, σε κάποιο χωριό, έγινε ένας φόνος, για πολιτικούς μάλλον λόγους και εξαιτίας του μεγάλου φανατισμού, που επικρατούσε εκείνη την εποχή. Κατηγορήθηκε, λοιπόν, κάποιος χωριανός, ο Πέτρος Γ. και με τις μαρτυρίες πέντε συγχωριανών του δικάστηκε και καταδικάστηκε σε 30 χρόνια φυλάκιση. Ο κατηγορούμενος όμως ισχυρίζετο συνεχώς ότι ήτο αθώος. Κλείσθηκε σε αγροτικές φυλακές, αλλά μέρα-νύχτα διαλαλούσε και μονολογούσε ότι ήτο αθώος. Σ' αυτές τις φυλακές πήγαινε μια φορά τον μήνα ένας ευλαβέστατος ιερεύς και λειτουργούσε στο εκκλησάκι που υπήρχε και κατόπιν εδέχετο για εξομολόγηση όσους εκ των φυλακισμένων το επιθυμούσαν. Ύστερα από 5-6 μήνες, πήγε... και ο εν λόγω χωριανός στον ευλαβή εκείνον ιερέα και εξομολόγο, και ενώπιον του Αγίου Θεού και μπροστά στο πετραχήλι του Πνευματικού, βεβαίωνε με όρκους ότι ήταν αθώος.