Σας καλωσορίζουμε στο επίσημο ιστολόγιο του Ι. Ν. Παναγίας Αλεξιωτίσσης - Σας Ευχαριστούμε πολύ για την επίσκεψη σας.

Συμπληρώστε το e-mail σας, για να λαμβάνετε ηλεκτρονικά τις αναρτήσεις μας

Θα σας σταλεί ένα email για ενεργοποίηση.

πατήρ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ (αφιέρωμα-φώτο-βίντεο)

ΠΡΩΤΟΠΡΕΣΒΥΤΕΡΟΣ

ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ

ΕΦΗΜΕΡΙΟΣ ΙΕΡΟΥ ΝΑΟΥ

ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΑΛΕΞΙΩΤΙΣΣΗΣ ΠΑΤΡΩΝ

(1979-2021)

ΕΚΟΙΜΗΘΗ 26-11-2021

  “Ως χρυσόν εν χωνευτηρίω εδοκίμασεν αυτούς, και ως ολοκάρπωμα θυσίας προσεδέξατο αυτούς.”

Συμπληρώθηκαν τρεις μήνες (26/11/2021) από την εκδημία προς Κύριον του μακαριστού Πρωτοπρεσβυτέρου και προϊσταμένου του ιστορικού ναού της Παναγίας Αλεξιωτίσσης Πατρών, π. Βασιλείου Δημητροπούλου. Ο π. Βασίλειος διακόνησε την Εκκλησία του Χριστού για 46 ολόκληρα χρόνια (1975-2021).

Από την παιδική του ηλικία και εξ απαλών ονύχων δέχθηκε στην καρδιά του την ουράνια κλήση να υπηρετήσει τον Κύριό μας μέσα από την σταυρική πορεία της Ιερωσύνης. Αυτή του την κλήση την καλλιέργησε επίμονα και επίπονα.

Γεννήθηκε στην Πάτρα στις 3 Ιανουαρίου 1950 από ευλαβείς γονείς, τον Ιωάννη και τη Ρεγγίνα. Στα παιδικά του χρόνια σημείο αναφοράς του υπήρξε ο Ναός του Παντοκράτορα όπου εκεί ως ιερόπαιδας και με την παρουσία των ευλαβών ιερέων εκείνης της εποχής τέθηκαν τα θεμέλια για την μετέπειτα ιερατική πορεία του.

Καθοριστικό όμως ρόλο για την πνευματική του συγκρότηση διαδραμάτισε η εμβληματική και ασκητική παρουσία του μακαριστού Ιεροκήρυκα της Ιεράς Μητροπόλεως Πατρών, αρχιμανδρίτη π. Κωνσταντίνου Οικονόμου, που εκείνη την περίοδο υπηρετούσε ως εφημέριος στο Παλαιό Νοσοκομείο Πατρών και τον οποίο αξιώθηκε να κάνει πρώτο του πνευματικό πατέρα.

Αποφοίτησε από την ιερατική σχολή Πατρών. Νυμφεύτηκε την Κλειώ Καλογεράτου, με την οποία απόκτησαν 9 παιδιά εκ των οποίων: ο μακαριστός π. Ιωάννης (25/12/2021), ο π. Γεράσιμος και π. Θεμιστοκλής χειροτονήθηκαν ιερείς υπό του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Πατρών κ.κ. Χρυσοστόμου και υπηρετούν με ιερό ζήλο τον αμπελώνα του Κυρίου. Αλλά και τα υπόλοιπα τέκνα τους είναι καλοί οικογενειάρχες με χριστιανικές αρχές, τις οποίες μεταλαμπάδευσαν σε εκείνους οι μακαριστοί γονείς τους.

Ο π. Βασίλειος χειροτονήθηκε διάκονος το 1975 και πρεσβύτερος το 1976 από τον μακαριστό Μητροπολίτη Πατρών Νικόδημο.

Υπηρέτησε ως εφημέριος αρχικά στα Καμίνια Πατρών, αναπτύσσοντας πλούσια ενοριακή και φιλανθρωπική δραστηριότητα. Πρωτοστάτησε στην ανέγερση του μεγαλοπρεπούς νέου Ιερού Ναού του Αγίου Σπυρίδωνος Καμινίων, του οποίου υπήρξε πρώτος και βασικός κτήτορας συνεισφέροντας μαζί με την πρεσβυτέρα του Κλειώ σημαντικό ποσό για την αποπεράτωσή του.

Το 1979 τοποθετήθηκε από τον Μητροπολίτη Νικόδημο ως εφημέριος στον ιερό ναό της Παναγίας Αλεξιωτίσσης. Τον Ιανουάριο του 1993 με απόφαση του Μητροπολίτου Πατρών Νικοδήμου τοποθετείται προϊστάμενος στην Παναγία την Αλεξιώτισσα.

Κατά την διάρκεια της προϊσταμενίας του ασχολήθηκε με έργα συντήρησης και εξωραϊσμού του ναού και του κοιμητηρίου. Σε συνεργασία με τα μέλη του εκκλησιαστικού συμβουλίου επισκεύασε το ναό δύο φορές από ζημιές που προκλήθηκαν σε αυτόν από τους καταστροφικούς σεισμούς του 1993 και του 2008 και προχώρησε στη ριζική ανακαίνισή του, δίνοντας σε αυτόν την αίγλη και την δόξα που αρμόζει σε έναν ιστορικό ναό και ιδιαίτερα σε έναν που τιμάται στην Υπεραγία Θεοτόκο.

 Ανατρέχοντας κάποιος στο προσωπικό του ημερολόγιο, την ημέρα που ανέλαβε καθήκοντα προϊσταμένου, διαβάζει την εξής καταχώρηση: Εκδήλωνε την διπλή ευχή «να μπορέσει να φανεί αντάξιος της εμπιστοσύνης που του έδειξε ο Επίσκοπός του και να μπορέσει να χρυσώσει το ναό της Παναγίας».

 Αντικειμενικά, βλέποντας το σήμερα, και οι δύο ευχές πραγματοποιηθήκαν το έπακρο με τη χάρη του Θεού και της Υπεραγίας Θεοτόκου.

Ενδεικτικά θα αναφέρουμε κάποια από το πλήθος των εργασιών και των επιτευγμάτων που πραγματοποίησε:

1) Η ιστόρηση νέων αγιογραφιών τόσο στο Άγιο Βήμα όσο και στον κυρίως ναό,

2) η κατασκευή μαρμάρινου κιβωρίου στην Αγία Τράπεζα,

3) η αντικατάσταση των τζαμιών στα παράθυρα του Ναού με την κατασκευή βυζαντινών υαλογραφημάτων (βιτρό),

4) η κατασκευή στο κέντρο του προαυλίου του ναού βυζαντινής φιάλης για την τέλεση του Μεγάλου Αγιασμού κατά την Εορτή των Θεοφανείων αλλά και για την τέλεση της Αναστάσεως κατά την Εορτή του Πάσχα,

5) η κατασκευή μαρμάρινου δαπέδου στο Άγιο Βήμα,

6) αντικατάσταση των πεπαλαιωμένων ανεμιστήρων με την εγκατάσταση συγχρόνων μονάδων κλιματισμού κατόπιν εμπεριστατωμένης μελέτης,

7) τοποθέτηση ψηφιδωτών παραστάσεων,

8) συντήρηση των στασιδίων και προσκυνηταρίων,

9) αγορά νέων ιερών σκευών,

10) δημιουργία αρχείου για το κοιμητήριο με τη βοήθεια της σύγχρονης ηλεκτρονικής και εξειδικευμένης μηχανογράφησης,

11) επέκταση υδροδότησης και αποχευτευσης σε όλοκληρο το κοιμητήριο,

12) ανακαίνιση οστεοφυλακίου με ταξινόμηση οστών

13) δημιουργία χωνευτηρίου,

14) αναμόρφωση του κοιμητηρίου και βελτίωση στην εικόνα του και άλλα πολλά τα οποία από μόνα τους φανερώνουν την αγάπη του και τον ζήλο του για τον εξωραϊσμό του ναού που διακόνησε τα περισσότερα χρόνια της ιερατικής του πορείας, εκπληρώνοντας στο ακέραιο το ψαλμικό: «ο ζήλος του οίκου σου, κατέφαγέ με».

Ο π. Βασίλειος επέδειξε ιδιαίτερο ζήλο επίσης και ανύστακτο ενδιαφέρον και για την πνευματική οικοδόμηση των μελών της ενορίας του, με την δημιουργία κατηχητικών και νεανικών ομάδων. Με τους Θεολόγους συνεργάτες του κατόρθωσε για πολλά χρόνια και μέσω πολλών δραστηριοτήτων να καταστήσει την Παναγία Αλεξιώτισσα μία πνευματική κυψέλη στην Πόλη του Αποστόλου Ανδρέου, καθώς επίσης «να θεωρηθεί μία ζωντανή ενορία με την πληθώρα παιδιών που υπήρχαν, και να μην είναι γνωστή μόνο για το κοιμητήριο που υπάρχει στο περίβολο». (λόγια του Μητροπολίτου μας κ.κ. Χρυσοστόμου, σε αποφώνηση εορταστικής εκδήλωσης για την 25η Μαρτίου).

Κάποιες από αυτές τις δραστηριότητες ήταν:

1) η δημιουργία κατηχητικών όλων των βαθμίδων,

2) εορταστικές εκδηλώσεις,

3) παράδοση δωρεάν μαθημάτων εκμάθησης ηλεκτρονικών υπολογιστών,

4) προσκυνηματικές εκδρομές, 

5) Καθιέρωση τακτικών ιερών αγρυπνιών, 

6) εικαστικό εργαστήρι, 

7) δωρεάν εκμάθηση παραδοσιακών χορών, 

8) Εβδομαδιαίο κήρυγμα, 

9) δανειστική βιβλιοθήκη,

10) δημιουργία ιστοσελίδας του ναού.

Επίσης προχώρησε στην μετατροπή του κιλικίου σε πνευματικό κέντρο για τις ανάγκες του κατηχητικού έργου της ενορίας. 

Ένα από τα τελευταία του έργα ήταν η κατασκευή νέου και σύγχρονου πνευματικού κέντρου με τον πλήρη εξοπλισμό του και τη δημιουργία σε αυτό Ιερού Παρεκκλησίου τιμωμένου επ’ ονόματι της Αγίας Θεομήτορος Άννης.

Αξιέπαινη ήταν και η δραστηριότητά του και στον φιλανθρωπικό τομέα. Ασχολήθηκε ιδιαιτέρως με την ανακούφιση των εμπερίστατων ανθρώπων κατά την περίοδο της οικονομικής κρίσης αλλά προ αυτής ενισχύοντάς τους ποικιλοτρόπως και οικονομικά αλλά και υλικά.

Δημιούργησε παράλληλα με το φιλόπτωχο ταμείο της ενορίας και τράπεζα τροφίμων του Ιερού Ναού προμηθεύοντας μηνιαίως με είδη πρώτης ανάγκης τους ενδεείς αδελφούς μας. Σε αυτό το σημείο αξίζει να τονίσουμε την παροχή βοηθημάτων σε ανέργους, τοξικομανείς και φοιτητές από προσωπικές του οικονομίες. 

Ένας τομέας που πρωτοστατούσε ο μακαριστός π. Βασίλειος, ήταν και ο ακόλουθος: υπό την εποπτεία πάντα της Ιεράς Μητροπόλεως, στην κάλυψη αναγκών ενδεών αδελφών μας, που προκαλούνταν από φυσικές καταστροφές και πολέμους, πολλές φορές και εκτός Ελλάδος ακόμα. Ο Ιερός Ναός της Παναγίας Αλεξιωτίσσης, υπό την καθοδήγησή του, κατόρθωνε να συγκεντρώνει πάντα από τις μεγαλύτερες ποσότητες ανθρωπιστικής βοήθειας.

Στην φιλανθρωπική δραστηριότητά του εντάσσονται και οι τακτικές επισκέψεις σε νοσηλευτικά ιδρύματα και σε οικίες ασθενών και μοναχικών ανθρώπων.

Στο σημείο αυτό και πριν τελειώσουμε αυτό το αφιέρωμα προς τον μακαριστό Βασίλειο Δημητρόπουλο αξίζει να αναφέρουμε τα εξής: ήταν γνώστης της Βυζαντινής Μουσικής, και εξαιρετικός ερμηνευτικής των διαφόρων ύμνων, όπου οι πιστοί που τον άκουγαν ευφραίνονταν, ψάλλοντας έως το τέλος της επίγειας ζωής του, εκπληρώνοντας και αυτό το ψαλμικό: «ψαλλώ τω Θεώ μου, έως υπάρχω», αλλά και βλέποντας το αρχοντικό και ιεροπρεπές παράστημά του στην τέλεση των Ιερών Ακολουθιών.

Επίσης στο πετραχήλι του αναπαύονταν πλήθος νέων ανθρώπων και ειδικά νέων ζευγαριών, που στο πρόσωπο του π. Βασιλείου είχαν βρει όχι μόνο έναν ιερέα για να εξαγορεύουν τις αμαρτίες και τα ατοπήματά τους, αλλά έναν πνευματικό οδοδείκτη και μία αλάνθαστη πυξίδα για τον επαναπροσδιορισμό της ορθής πνευματικής πορείας.

 Χαρακτηριζόταν για τον αυθορμητισμό του προς όλους. Στις διαπροσωπικές σχέσεις και επαφές του έλεγε αυτό που του υπαγόρευε η μεγάλη και παιδική καρδιά του και που θεωρούσε σωστό, χωρίς να ενδιαφέρεται να είναι αρεστός στους συνομιλητές του.

Ακόμα και προς τους εργαζομένους και του Ιερού Ναού και του κοιμητηρίου ήταν ακριβοδίκαιος και επιστηρικτικός προς αυτούς ενισχύοντάς τους σε οποιαδήποτε ανάγκη και αν είχαν.

 Τα τελευταία χρόνια της ζωής του δοκιμάστηκε αρκετά με την υγεία του, αλλά όμως υπέμεινε την δοκιμασία αυτή με πίστη, ιώβεια υπομονή και εγκαρτέρηση δεχόμενος την ασθένειά του ως σταυρό και επίσκεψη του Θεού, εναποθέτοντας όλο του τον εαυτό στην πρόνοια του Κυρίου και τη χάρη της Παναγίας που υπηρετούσε ως αποδιώκτρια των κακών.

Παρ’ όλες τις δοκιμασίες παρέμενε πάντα στις επάλξεις του ενοριακού έργου υπηρετώντας με αφοσίωση τον Θεό και μεριμνώντας για τους ενορίτες που του είχε εμπιστευθεί ο Θεός….

Εκοιμήθη εν Κυρίω στις 26 Νοεμβρίου 2021. Είθε ο Κύριός μας να κατατάξει την ευλογημένη ψυχή του μετά Δικαίων και Αγίων και να τον αξιώσει να ιερουργήσει στο Επουράνιο Θυσιαστήριο.

Να έχουμε την ευχή του.

 





































































































































































































































































































Δεν υπάρχουν σχόλια :

Τα δικά σας σχόλια!


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...