Σας καλωσορίζουμε στο επίσημο ιστολόγιο του Ι. Ν. Παναγίας Αλεξιωτίσσης - Σας Ευχαριστούμε πολύ για την επίσκεψη σας.

Συμπληρώστε το e-mail σας, για να λαμβάνετε ηλεκτρονικά τις αναρτήσεις μας

Θα σας σταλεί ένα email για ενεργοποίηση.

ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΤΟΥ ΙΕΡΟΥ ΝΑΟΥ

Ο ιερός ναός της Παναγίας Αλεξιωτίσσης, ιστορείται πριν το 1713. Ο ενοριακός αυτός ναός λειτουργεί και ως κοιμητηριακός και βρίσκεται στην άνω πόλη. Η παράδοση  τον θέλει ως παλαιό παρεκκλήσιο της Ιεράς Μονής Γηροκομείου.
Το επωνύμιον Αλεξιώτισσα είναι ένα από τα άπειρα ονόματα, που έχουν προσδοθεί εις την Μητέρα του Σωτήρος Χριστού και εντάσσεται σε αυτά που σημαίνουν αποτροπή από κάθε κακό. Προέρχεται από το παλαιό ρήμα "αλέξω", το οποίο έχει προέλευση από την ρίζα "άλεξ-" που έχει συνήθως την έννοια της αποσοβήσεως.
    Αλεξιώτισσα λοιπόν, σημαίνει Αποδιώκτρια επερχομένων κακών και πιθανώς επικειμένων κινδύνων. Ο λαός της περιοχής επικαλείται την Παναγία για να αποτρέψει ενδεχόμενα κακά και συμφορές. 
Εις τον φερώνυμο ναό της "Παναγίας Αλεξιωτίσσης" υπάρχει παλαιά εικών του 18ου αιώνος, καλλιτεχνικής αξίας με μεταγενέστερη αργυρά επένδυση (1930). Εις το κάτω μέρος αυτής, εικονίζεται και η αναπαράστασις της Κοιμήσεως της Θεοτόκου. Επί σειράν ετών άλλωστε η ετησία πανήγυρις του Ιερού Ναού εορταζόταν την 15η Αυγούστου.
 Λόγω όμως του ότι εκείνην την ημέραν το κέντρο των πανηγύρεων της περιοχής προς τιμήν της Παναγίας μας είναι η Ιερά Μονή της Παναγίας της Γηροκομειτίσσης (της οποίας όπως προανεφέρθη αυτός ο Ναός φέρεται ως παλαιό παρεκκλήσιό της), από του έτους 1994 με απόφαση του πρώην Μητροπολίτου Πατρών μακαριστό Νικόδημο, καθωρίσθη εόρτιος πανήγυρις την επομένη ημέρα της Μεγάλης εορτής των Χριστουγέννων, ημέρα της "Συνάξεως" της Υπεραγίας Θεοτόκου. O ως άνω Μητροπολίτης εποίησε Ασματική Ακολουθία, καθώς και Παρακλητικό Κανόνα εις την Υπεραγίαν Θεοτόκον την ΑΛΕΞΙΩΤΙΣΣΑΝ.

Ο Ναός της Παναγίας Αλεξιωτίσσης ανακαινίσθη το 1991 μετά από ολοσχερή καταστροφή που υπέστη από πυρκαϊά τον Μάρτιο του 1990, ενώ το έτος 1995 ανακαινίσθη και πάλι από τον καταστρεπτικόν σεισμόν του 1993, οπότε και αγιοφραφήθη ολόκληρον το Άγιον Βήμα. Κατασκευάσθη δε και περικαλλής Αγία Τράπεζα εκ μαρμάρου μετά κιβωρίου.


 
    Εντός του Αγίου βήματος υπάρχει δεύτερη Αγία Τράπεζα επ' ονόματι των Παμμεγίστων Ταξιαρχών, καθώς και ιερά εικών, αφιερωθείσα από το σωματείο των εν Πατραις κρεοπωλών κατά το έτος 1869. Ο ιερός ναός πανηγυρίζει την σύναξιν των μετά πάσης εκκλησιαστικής λαμπρότητος την 8ην Νοεμβρίου εκάστου έτους.
Μέσα εις τον Ναόν πέρα από τις μοναδικές παραστάσεις του Ανδρέα Πριονά, του Τάκη Πριονά, του Δ. Στελακάτου και τις πρόσφατες αγιογραφίες του Γερβασίου Αργυροπούλου, μπορεί κανείς να θαυμάσει υπέροχα βιτρώ, έργα του Ζήση Αναστασοπούλου.
 

Αξίζει να σημειωθεί οτι το νυν κωδωνοστάσιο (Αιγαιοπελαγίτικου τύπου) του ναού εκτίσθη κατα το έτος 1928.  




 Παρεκκλήσιον Αγίου Λαζάρου
 Εις το βόρειο-ανατολικό μέρος του περιβόλου του ιερού ναού βρίσκεται παρεκκλήσιο τιμώμενο επ' ονόματι του Αγίου, Τετραημέρου, Φίλου Του Χριστού ΛΑΖΑΡΟΥ. Ο ναός αυτός εγκαινιάσθη υπό του πρώην Μητροπολίτου κυρού Νικοδήμου την 15η Ιουνίου 1991,
 και πανηγυρίζει το Σάββατο πρό της Κυριακής των Βαΐων, ημέρα της εγέρσεως του Αγίου Λαζάρου, καθώς και την 17ην Οκτωβρίου, ημέρα της ανακομοιδής και μεταθέσεως του λειψάνου του, από το κίτιο της Κύπρου στην Κωνσταντινούπολη.     

Ανάμεσα στους δύο Ναούς υπάρχει καλαίσθητος περίβολος όπου εις το κέντρο του από του έτους 2007 δεσπόζει μία πανέμορφη φιάλη. Πρόκειται για κτιστό, μαρμάρινο κατασκεύασμα, όπου συναντά κανείς συνήθως εις Ιεράς Μονάς. Είναι δε η μοναδική που συναντά κανείς εις Ενοριακό Ναό, τουλάχιστον εις την πόλιν των Πατρών. Εγκαινιάσθη υπό του Μητροπολίτου Πατρών κ.κ. Χρυσοστόμου την 30 Μαΐου του έτους 2008.

Εφημέριοι σήμερα εις τον Πάνσεπτον Ιερόν Ναόν της Υπεραγίας Θεοτόκου Αλεξιωτίσσης, είναι ο πρωτοπρεσβύτερος π. Βασίλειος Δημητρόπουλος (προϊστάμενος), ο πρεσβύτερος π. Μιχαήλ Καραγιάννης και ο πρεσβύτερος π. Παναγιώτης Μπαχράς, οι οποίοι επιτελούν μεγάλο έργο μαζί με τους συνεργάτες τους, ιδιαίτερα στον τομέα της νεότητος και της φιλανθρωπίας.
 Πατήστε στον παρακάτω σύνδεσμο για να διαβάσετε σχετικά με το κοιμητήριο του ιερού ναού.

Παρεκκλήσιον Αγίας Άννης 


 Πρόκειται για ένα νέο παρεκκλήσιο του ιερού ναού Παναγίας Αλεξιωτίσσης που κατασκευάσθηκε εντός του Νέου Πνευματικού κέντρου το οποίο ανεγέρθη εντός του περιβάλλοντα χώρου της Παναγίας. Με την Χάρη του Θεου, τις πρεσβείες της Υπεραγίας Θεοτόκου και την ευλογία του σεπτού μας Ποιμενάρχου, Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου κ.κ. Χρυσοστόμου ξεκίνησαν οι εργασίες ανεγέρσεως στις 14-3-2011. Υπεύθυνος για το μεγάλο αυτό έργο είναι ο προϊστάμενος του ιερού ναού πρωτοπρεσβύτερος π. Βασίλειος Δημητρόπουλος. Τα αρχιτεκτονικά σχέδια και τη μελέτη επιμελήθηκαν οι αδελφοί Γεώργιος και Αθανάσιος Καούρης οι οποίοι κι επιβλέπουν το έργο.
 Τα θυρανοίξια του παρεκκλησίου ετελέσθησαν την 23-1-2013, δες σχετική ανάρτηση εδώ



 

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΙΕΡΕΥΣ εφημέριος ιερού ναού Παναγιας Αλεξιωτίσσης

 "Εφονεύθη εντός του Ιερού Βήματος
υπό των αγαρηνών την 3-4-1821
ενώ ετέλει ττην Θείαν Μυσταγωγίαν"

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Τα δικά σας σχόλια!


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...