Σας καλωσορίζουμε στο επίσημο ιστολόγιο του Ι. Ν. Παναγίας Αλεξιωτίσσης - Σας Ευχαριστούμε πολύ για την επίσκεψη σας.

Συμπληρώστε το e-mail σας, για να λαμβάνετε ηλεκτρονικά τις αναρτήσεις μας

Θα σας σταλεί ένα email για ενεργοποίηση.

Η ΠΡΟΤΟΜΗ ΤΟΥ ΗΡΩΟΣ ΤΗΣ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΕΩΣ ΤΟΥ '21 ΓΡΗΓΟΡΙΟΥ ΔΙΚΑΙΟΥ Ή ΠΑΠΑΦΛΕΣΣΑ

Η ΠΡΟΤΟΜΗ ΤΟΥ ΗΡΩΟΣ ΤΗΣ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΕΩΣ ΤΟΥ '21
ΓΡΗΓΟΡΙΟΥ ΔΙΚΑΙΟΥ Ή ΠΑΠΑΦΛΕΣΣΑ
ΣΤΗΝ ΟΜΩΝΥΜΗ ΠΛΑΤΕΙΑ ΤΗΣ ΠΑΤΡΑΣ
Της Πολιτιστικής Ομάδας του Πειραματικού Γυμνασίου Πατρών
Υπεύθυνη Καθηγήτρια : Ευαγ. Γεωργάτου ΠΕ2

Ο Αρχιμανδρίτης Γρήγορος Δίκαιος ή Γρηγόριος Παπαφλέσσας ή Παπαφλέσσας (1788-1825), φλογερός απόστολος της Φιλικής Εταιρείας, είχε ηρωικό τέλος στις 20 Μαΐου 1825, στο Μανιάκι της Πυλίας, στην Πελοπόννησο, ως νέος Λεωνίδας, ύστερα από άνιση μάχη, αντιμετωπίζοντας, μόνο με 400 περίπου άντρες, τον Αιγύπτιο στρατηγό Ιμπραήμ -γιο του συμμάχου των Τούρκων Μεχμέτ Αλή της Αιγύπτου- επικεφαλής 3.000 πεζών και ιππέων, εκπαιδευμένων κατά τα ευρωπαϊκά πρότυπα.

Με αφορμή την επέτειο της Μάχης του Μανιακίου (20 Μαΐου 1825) κατά την οποία έπεσε ηρωικά μαχόμενος ο Αρχιμανδρίτης π. Γρηγόριος Δικαίος ή Παπαφλέσσας, η Πολιτιστική Ομάδα του Πειραματικού Γυμνασίου Πατρών με υπεύθυνη Καθηγήτρια την κ. Ευαγγελία Γεωργάτου δημοσιεύει σήμερα (20 Μαΐου 2001) ένα αφιέρωμα στον ήρωα, το οποίο αποτελεί μέρος της ερευνητικής, πολιτιστικού χαρακτήρα, εργασίας της "Σήματα Σεβασμού και Μνήμης εν Πάτραις", που πραγματοποίησαν τα μέλη της στα έτη 1998-2001, ως μαθητές της Α΄ Β΄ και Γ΄ τάξης.
Μέλη της Πολιτιστικής Ομάδας του Πειραματικού Γυμνασίου Λάγγουρα των Πατρών με την καθηγήτριά τους κ. Ευαγγελία Γεωργάτου.
Τα χαρακτηριστικά της προτομής: ΑΝΩΝΥΜΟΥ, "Αρχιμανδρίτης Γρηγόριος Δικαίος, Παπαφλέσσας", (1788-1825), μέλος της Φιλικής Εταιρείας και αγωνιστής του 1821, με ηρωϊκό τέλος στο Μανιάκι. (Προτομή, πρόοψη, ολόγλυφο, περί-οπτο έργο, ύψους 0.75, μπρούν-τζος, βάθρο ύψους 1.70, λευκό μάρμαρο, χαμηλό υπόβαθρο από λευκό μάρμαρο). Ρεαλιστικό και καλαίσθητο έργο, εντυπωσιακή, βαρειά, χειμωνιάτικη ενδυμασία εποχής, με καλογερίστικα στοιχεία, ύφος σοβαρό, επιβλητικό. Μάτια βαθουλωτά κάτω από πυκνά φρύδια, που σμίγουν γεμάτα περίσκεψη. Έντονα ζυγωματικά, σαρκικά λεπτά χείλη όλο αποφασιστικότητα Καλλίγραμμη μύτη που φθάνει μέχρι το δασύ μουστάκι. Πλούσια γενειάδα που επιτρέπει να φαίνεται ο γιακάς του πουκάμισου. Ελαφρά κλίση της κεφαλής, με τον καλογερίστικο σκούφο, προς τα αριστερά της. Στην πρόοψη του καλαίσθητου βάθρου ανάγλυφα τα στοιχεία του εικονιζόμενου: ΑΡΧΙΜΑΝΔΡΙΤΗΣ/ ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΔΙΚΑΙΟΣ/ ΠΑΠΑΦΛΕΣΣΑΣ/ 1788-1825. Στην αριστερή πλαϊνή όψη του βάθρου χαμηλά έχουν χαραχτεί με κεφαλαία γράμματα: ΑΝΗΓΕΙΡΕΝ/ Ο ΤΩΝ ΠΑΤΡΕΩΝ ΔΗΜΟΣ/ ΚΑΙ Ο ΠΑΜΜΕΣΣΗΝΙΑΚΟΣ/ ΣΥΝΔΕ-ΣΜΟΣ ΠΑΤΡΩΝ/ 1971. Τοποθετήθηκε στην ομώνυμη πλατεία στη διασταύρωση των οδών Μαιζώνος και Παπαφλέσσα, έναντι σιδηροδρο-μικού σταθμού Αγ. Ανδρέου το 1971, με προσανατολισμό νότιο. Τα απόκαλυπτήρια, που τελέστηκαν στις 30 Μαΐου, 7μ.μ. έγιναν από τον υποστράτηγο και Διοικητή Στρατοπέδου Κ.Ε.Τ.Ε.Σ. Πατρών Δημήτριο Δικαίο, απόγονο του ήρωα, στον οποίο ανήκει και η πρωτοβουλία της ανέγερσης της προτομής. Κατάσταση άριστη, προβολή πολύ καλή, με φωτισμό.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Τα δικά σας σχόλια!


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...