Σας καλωσορίζουμε στο επίσημο ιστολόγιο του Ι. Ν. Παναγίας Αλεξιωτίσσης - Σας Ευχαριστούμε πολύ για την επίσκεψη σας.

Συμπληρώστε το e-mail σας, για να λαμβάνετε ηλεκτρονικά τις αναρτήσεις μας

Θα σας σταλεί ένα email για ενεργοποίηση.

Συνάντηση των κατηχητικών Ομάδων μας με τα παιδιά του Αγ. Νεκταρίου Πατρών

Το Σάββατο 28-1-2012 αντιπροσωπία των κατηχητικών μας ομάδων επισκέφθηκαν τον Πνευματικό Κέντρο Αγ. Νεκταρίου Πατρών προκειμένου να συναντηθεί με τα παιδιά των κατηχητικών ομάδων του Ιερού Ναού Αγ. Νεκταρίου. Ήταν μια ευχάριστη συνάντηση για τα παιδιά, έπαιξαν , τραγούδησαν, κουβέντιασαν, διασκέδασαν και στη συνέχεια προβλήθηκαν βίντεο και από τις δύο ενορίες για να γνωριστούμε καλύτερα. Οι συνεργάτες της Ενορίας του Αγίου Νεκταρίου κέρασαν γλυκά και αναψυκτικά!
Στη συνέχεια ακολουθεί πλούσιο φωτογραφικό υλικό και το βίντεο που πρόβαλε η ενορία μας.

Ευαγγέλιον της ημέρας (Μτθ. ι΄ 1, 5-8)

1 Καὶ προσκαλεσμενος τος δδεκα μαθητς ατο δωκεν ατος ξουσαν πνευμτων καθρτων στε κβλλειν ατ κα θεραπεειν πσαν νσον κα πσαν μαλακαν.
5 Τοτους τος δδεκα πστειλεν ησος παραγγελας ατος λγων· ες δν θνν μ πλθητε κα ες πλιν Σαμαρειτν μ εσλθητε·
6 πορεεσθε δ μλλον πρς τ πρβατα τ πολωλτα οκου σραλ.
7 Πορευμενοι δ κηρσσετε λγοντες τι γγικεν βασιλεα τν ορανν.
8 σθενοντας θεραπεετε, λεπρος καθαρζετε, νεκρος γερετε, δαιμνια κβλλετε· δωρεν λβετε, δωρεν δτε.

μετάφραση

Άγιοι Κύρος και Ιωάννης οι Ανάργυροι και η Αγία Αθανασία με τις τρεις θυγατέρες της Θεοδότη, Θεοκτίστη και Ευδοξία

Οι Άγιοι Μάρτυρες Κύρος και Ιωάννης άθλησαν κατά την εποχή του αυτοκράτορα Διοκλητιανού (284 - 305 μ.Χ.). Ο Άγιος Κύρος καταγόταν από την Αλεξάνδρεια, ενώ ο Άγιος Ιωάννης καταγόταν από την Έδεσσα της Μεσοποταμίας.

Όταν ξέσπασε ο διωγμός του Διοκλητιανού, ο Άγιος Κύρος πήγε σε ένα παραθαλάσσιο τόπο της Αραβίας και, αφού περιεβλήθηκε το μοναχικό σχήμα, κατοίκησε στον τόπο αυτό.

Το 1ο Βραβείο από τον Μακ. Αρχιεπίσκοπον κ. Ιερώνυμον, έλαβαν οι κατηχητικές μας ομάδες

 Τα τιμητικά βραβεία και διπλώματα στους νέους που διακρίθηκαν στους καλλιτεχνικούς διαγωνισμούς Εφήβων και Νέων των Ιερών Μητροπόλεων που είχε ως θέμα: «Νέοι - Εκκλησία – Πολιτισμός - Διαγωνισμοί Εκφράσεως και Δημιουργίας Εφήβων και Νέων», απένειμε χθές το απόγευμα ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος Ο διαγωνισμός πραγματοποιήθηκε τον περασμένο Μάιο σε πέντε περιφέρειες της Εκκλησίας της Ελλάδος, (Αθήνα, Βόλο, Πάτρα, Αγρίνιο και Ξάνθη) και συμμετείχαν πάνω από 3.000 έφηβοι και νέοι.

Ευαγγέλιον της ημέρας ( Μτθ ε´ 14 - 19)

14 Ὑμεῖς ἐστε τὸ φῶς τοῦ κόσμου. οὐ δύναται πόλις κρυβῆναι ἐπάνω ὄρους κειμένη· 15 οὐδὲ καίουσι λύχνον καὶ τιθέασιν αὐτὸν ὑπὸ τὸν μόδιον, ἀλλ’ ἐπὶ τὴν λυχνίαν, καὶ λάμπει πᾶσι τοῖς ἐν τῇ οἰκίᾳ. 16 οὕτως λαμψάτω τὸ φῶς ὑμῶν ἔμπροσθεν τῶν ἀνθρώπων, ὅπως ἴδωσιν ὑμῶν τὰ καλὰ ἔργα καὶ δοξάσωσιν τὸν πατέρα ὑμῶν τὸν ἐν τοῖς οὐρανοῖς. 17 Μὴ νομίσητε ὅτι ἦλθον καταλῦσαι τὸν νόμον ἢ τοὺς προφήτας· οὐκ ἦλθον καταλῦσαι ἀλλὰ πληρῶσαι. 18 ἀμὴν γὰρ λέγω ὑμῖν, ἕως ἂν παρέλθῃ ὁ οὐρανὸς καὶ ἡ γῆ, ἰῶτα ἓν ἢ μία κεραία οὐ μὴ παρέλθῃ ἀπὸ τοῦ νόμου ἕως ἂν πάντα γένηται. 19 ὃς ἐὰν οὖν λύσῃ μίαν τῶν ἐντολῶν τούτων τῶν ἐλαχίστων καὶ διδάξῃ οὕτως τοὺς ἀνθρώπους, ἐλάχιστος κληθήσεται ἐν τῇ βασιλείᾳ τῶν οὐρανῶν· ὃς δ’ ἂν ποιήσῃ καὶ διδάξῃ, οὗτος μέγας κληθήσεται ἐν τῇ βασιλείᾳ τῶν οὐρανῶν. 

μετάφραση

Άγιοι Τρεις Ιεράρχες

Η αιτία για την εισαγωγή της εορτής των Τριών Ιεραρχών στην Εκκλησία είναι το εξής γεγονός:Κατά τους χρόνους της βασιλείας του Αλεξίου του Κομνηνού (1081 - 1118 μ.Χ.), ο οποίος διαδέχθηκε στη βασιλική εξουσία τον Νικηφόρο Γ’ τον Βοτενειάτη (1078 - 1081 μ.Χ.), έγινε στην Κωνσταντινούπολη φιλονικία ανάμεσα σε λόγιους και ενάρετους άνδρες. Άλλοι θεωρούσαν ανώτερο τον Μέγα Βασίλειο , χαρακτηρίζοντάς τον μεγαλοφυΐα και υπέροχη φυσιογνωμία. Άλλοι τοποθετούσαν ψηλά τον ιερό Χρυσόστομο  και τον θεωρούσαν ανώτερο από τον Μέγα Βασίλειο και τον Γρηγόριο και, τέλος, άλλοι, προσκείμενοι στον Γρηγόριο τον Θεολόγο , θεωρούσαν αυτόν ανώτερο από τους δύο άλλους, δηλαδή από τον Βασίλειο και τον Χρυσόστομο. Η φιλονικία αυτή είχε σαν αποτέλεσμα να διαιρεθούν τα πλήθη των Χριστιανών και άλλοι ονομάζονταν «Ιωαννίτες», άλλοι «Βασιλείτες» και άλλοι «Γρηγορίτες».

Μη στέκεσαι εμπόδιο στο δρόμο σου


Πρόσεχε τι ζητάς, γιατί μπορεί να πραγματοποιηθεί
Τα λόγια σου, τα όνειρά σου και οι σκέψεις σου έχουν τη δύναμη να δημιουργήσουν καινούριες συνθήκες στη ζωή σου.  Αυτά που λες μπορείς και να τα προκαλέσεις. Αν λες διαρκώς ότι δεν αντέχεις τη δουλειά σου, μπορεί να τη χάσεις.

Αν λες διαρκώς ότι δεν αντέχεις το σώμα σου, το σώμα σου θα αρρωστήσει.
Αν λες διαρκώς ότι δεν αντέχεις το αυτοκίνητό σου, θα στο κλέψουν ή θα χαλάσει.

Αν λες διαρκώς ότι δεν μπορείς να εμπιστευτείς έναν άντρα ή μία γυναίκα, πάντα θα βρίσκεις κάποιον στη ζωή σου να σε πληγώνει και να σε προδίδει.

Αν λες διαρκώς ότι δεν μπορείς να βρεις δουλειά,...

ΚΑΤΗΧΗΤΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ Ι Ν ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΑΛΕΞΙΩΤΙΣΣΗΣ 2011

Κόλαση & Παράδεισος. Πόσο απέχει; Όμορφη Ιστορία

Ένας αρχαίος κινέζικος θρύλος λέει ότι κάποιος μαθητής ρώτησε τον δάσκαλο του:
«Ποια είναι η διαφορά ανάμεσα στον Παράδεισο και στην Κόλαση;» Ο δάσκαλος του απάντησε: «Πολύ μικρή κι ωστόσο, έχει μεγάλες συνέπειες.
Έλα να σου δείξω την Κόλαση».
 Μπήκαν σε ένα δωμάτιο, όπου μια ομάδα ανθρώπων καθόταν γύρω από μια μεγάλη χύτρα με ρύζι. Όλοι ήταν πεινασμένοι και απελπισμένοι καθένας είχε από ένα κουτάλι που το κρατούσε από την άκρη με προσοχή κι έφτανε ως τη χύτρα. Κάθε κουτάλι, όμως, είχε τόσο μακρύ χερούλι, που δεν μπορούσαν να το φέρουν στο στόμα. Η απελπισία και η ταλαιπωρία ήταν φοβερή.
«Έλα» είπε ο δάσκαλος λίγο μετά.
«Τώρα θα σου δείξω τον Παράδεισο».
Μπήκαν σε ένα άλλο δωμάτιο, πανομοιότυπο με το πρώτο υπήρχε η χύτρα του ρυζιού, η ομάδα ανθρώπων, τα ίδια μακριά κουτάλια, όμως εκεί όλοι ήταν ευτυχισμένοι και χορτάτοι.
 «Δεν καταλαβαίνω» είπε ο μαθητής.
«Γιατί είναι τόσο ευτυχισμένοι εδώ ενώ στο άλλο δωμάτιο είναι τόσο δυστυχισμένοι, τη στιγμή....

Παιδεία και εκπαίδευση κατά τους Τρεις Ιεράρχες

Του Δρ. Γεωργίου Χαρ. Τσακαλίδη*

Η σημερινή ομιλία, σεβαστοί πατέρες, αξιότιμοι εκπρόσωποι των πολιτικών, στρατιωτικών και εκπαιδευτικών άρχων, αγαπητοί συνάδελφοι, αγαπητοί μαθητές,
αγαπητοί αδελφοί, θα είναι αφιερωμένη όχι στη ζωή και στη δράση των προστατών της ελληνικής παιδείας Τριών Ιεραρχών, αλλά σε ένα θέμα επίκαιρο και σπουδαίο, όπως το είδαν οι τρεις μέγιστοι φωστήρες πού γιορτάζουμε σήμερα, στο θέμα της παιδείας. Επειδή όμως το θέμα είναι τεράστιο, θα περιοριστώ στη διάκριση μεταξύ παιδείας και εκπαίδευσης, έννοιες πού πολλές φορές ταυτίζονται ή συγχέονται από ορισμένους. Διαφέρουν ωστόσο μεταξύ τους όχι μόνο εννοιολογικά, αλλά και ουσιαστικά. Ευρύτερη είναι η έννοια της παιδείας, περιορισμένου εύρους και βάθους η έννοια της εκπαίδευσης. Η παιδεία εμπεριέχει την εκπαίδευση. Η εκπαίδευση είναι μέρος μόνο της παιδείας. Υπερέχει δε ποιοτικά και ηθικά η παιδεία απέναντι στην...

Χριστόδουλε ζείς μέσα στις καρδιές μας



4 έτη από την εις Κύριον εκδημίαν του
Χριστοδούλου του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος
Αιωνία η μνήμη ! ! !
Ένας επαναστάτης των ψυχών μας...Ένας φλογερός Ιεράρχης...Ένας άνθρωπος που κράταγε θερμοπύλες...
Δεν θα τον ξεχάσουμε ΠΟΤΕ...

Ο ΕΓΚΕΦΑΛΙΚΟΣ ΘΑΝΑΤΟΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΘΑΝΑΤΟΣ

Θα το ζήσουμε και αυτό!!!

Απάνθρωπη τιμωρία 5χρονης με καρκίνο στον εγκέφαλο

Η 5χρονη που ανάρρωσε πρόσφατα από ...κακοήθη όγκο στον εγκέφαλο, είδε για ακόμα μια φορά τη σκληρή όψη της ζωής, αυτή τη φορά στο πρόσωπο της ίδιας της δασκάλας της.

Η Liberty Rose Finn πέρασε τους...
τελευταίους εννέα μήνες με επίπονες χημειοθεραπείες, αλλά η ασθένεια της άφησε αρκετά προβλήματα, μεταξύ αυτών να μην μπορεί πάντα να συγκρατεί τα ούρα της.

Η ζωή και το τέλος ενός μεγάλου Ιεράρχη.

Φάκελλος 
'ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΣ'. 
Δεν υπάρχει εκτενής αναφορά και αποκαλύψεις άλλα ακούγονται σοβαρά πράγματα για πρώτη φορά στην τηλεόραση σχετικά με την "ασθένεια" του Μακαριστού Χριστόδουλου. Ποιους ενοχλούσε? ποιοι τον είχαν βάλει στο στόχαστρο, ποιος πρώην πρωθυπουργός εμμέσως πλην σαφώς τον είχε απειλήσει... Τελικά όσοι μπορούν να είναι αγαπητοί στον λαό πεθαίνουν από κάποιο λόγο? Τι φοβόταν το πολιτικό σύστημα και προσπάθησε να τον αφανίσει? Κάποια στιγμή πρέπει να βγουν όλοι και όλα στην φόρα.... δείτε το ΒΙΝΤΕΟ

Να μην ξεχάσω....


Παρακολούθησες ποτέ παιδιά στο λούνα-παρκ;
ή άκουσες την βροχή να πέφτει στο χώμα;
Παρακολούθησες το τρελό πέταγμα μιας πεταλούδας;
Χάζεψες τον ήλιο καθώς ξεθωριάζει η νύχτα;
Τρέχεις αλαφιασμένος κάθε μέρα;
Όταν ρωτάς κάποιον «πως είσαι;»
Ακούς την απάντηση;
Όταν τελειώνει η μέρα πέφτεις στο κρεβάτι αγκαλιά με σκέψεις για εκατοντάδες δουλειές που στριφογυρίζουν στο κεφάλι σου;
 
Είπες ποτέ στο παιδί σου «θα το κάνουμε αυτό αύριο» και μέσα στην βιασύνη σου δεν είδες την λύπη του;
Έχασες επαφή; Άφησες μια καλή φιλία να πεθάνει επειδή ποτέ δεν είχες τον χρόνο να πάρεις ένα τηλέφωνο και να πεις «γεια!»
 
Καλύτερα χαλάρωσε.
Μην χορεύεις τόσο γρήγορα .
Η ζωή είναι μικρή
Η μουσική δεν κρατάει για πάντα.
 
Όταν τρέχεις παλαβωμένα για να πας κάπου χάνεις τη μισή χαρά της διαδρομής.
Είναι σα να πετάς ένα δώρο που δεν άνοιξες......
 
Η ζωή δεν είναι αγώνας ταχύτητας.
Γι` αυτό χαλάρωσε.
Άκου την μουσική πριν τελειώσει το τραγούδι

Ευχή Αγίου Εφραίμ του Σύρου

Κύριε καὶ Δέσποτα τῆς ζωῆς μου, 
πνεῦμα ἀργίας, περιεργείας, 
φιλαρχίας καὶ ἀργολογίας μή μοι δῷς.
Πνεῦμα δὲ ταπεινοφροσύνης, 
ὑπομονῆς καὶ ἀγάπης, 
χάρισαί μοι τῷ σῷ δούλῳ.
Ναί, Κύριε Βασιλεῦ, 
δώρησαί μοι τοῦ ὁρᾶν τὰ ἐμὰ πταίσματα, 
καὶ μὴ κατακρίνειν τὸν ἀδελφόν μου, 
ὅτι εὐλογητὸς εἶ, εἰς τοὺς αἰῶνας τῶν αἰώνων. 
Ἀμήν.



Ευαγγέλιον της ημέρας (Λκ. ς΄ 17-23)

17 Κα καταβς μετ᾿ ατν στη π τπου πεδινο, κα χλος μαθητν ατο, κα πλθος πολ το λαο π πσης τς ουδαας κα ερουσαλμ κα τς παραλου Τρου κα Σιδνος, ο λθον κοσαι ατο κα αθναι π τν νσων ατν,
18 κα ο χλομενοι π πνευμτων καθρτων, κα θεραπεοντο·
19 κα πς χλος ζτει πτεσθαι ατο, τι δναμις παρ᾿ ατο ξρχετο κα ἰᾶτο πντας.
20 Κα ατς πρας τος φθαλμος ατο ες τος μαθητς ατο λεγε· ακριοι ο πτωχο, τι μετρα στν βασιλεα το Θεο.
21 μακριοι ο πεινντες νν, τι χορτασθσεσθε. Μακριοι ο κλαοντες νν, τι γελσετε.
22 Μακριο στε ταν μισσωσιν μς ο νθρωποι, κα ταν φορσωσιν μς κα νειδσωσι κα κβλωσι τ νομα μν ς πονηρν νεκα το υο το νθρπου.
23 Χρητε ν κεν τ μρ κα σκιρτσατε· δο γρ μισθς μν πολς ν τ οραν· κατ τ ατ γρ ποουν τος προφταις ο πατρες ατν.

μετάφραση

Όσιος Εφραίμ ο Σύρος

Ο Όσιος Εφραίμ καταγόταν από την Ανατολή και γεννήθηκε στην πόλη Νίσιβη της Μεσοποταμίας πιθανώς το 308 μ.Χ. ή και ενωρίτερα. Ήκμασε επί Μεγάλου Κωνσταντίνου (324 - 337 μ.Χ.), Ιουλιανού του Παραβάτου (361 - 363 μ.Χ.) και των διαδόχων αυτού. Από την μικρή του ηλικία διδάχθηκε την πίστη και την αρετή από τον Επίσκοπο της γενέτειράς του Ιάκωβο (309 - 364 μ.Χ.), ο οποίος και τον χειροτόνησε διάκονο, αλλά ο Όσιος αρνήθηκε να λάβει μεγαλύτερο αξίωμα. Ακολούθησε πολύ νωρίς τον μοναχικό βίο και με το φωτισμό του Παρακλήτου έγραψε πάρα πολλά συγγράμματα πνευματικής και ηθικής οικοδομής. Γι’ αυτό και θαυμάζεται για το πλήθος και το κάλλος των έργων του. Γνώστης ακριβής όλων των δογματικών θεμάτων, ήξερε να καταπολεμά τις αιρέσεις και να υπερασπίζει με θαυμάσια σαφήνεια την Ορθοδοξία. Ήταν εκείνος που κατατρόπωσε σε διάλογο τον αιρετικό Απολλινάριο και οδήγησε πολλούς αιρετικούς να επιστρέψουν στην πατρώα ευσέβεια.

ΛΑΜΠΑΔΕΣ ΙΣΑ ΜΕ ΤΟ ΜΠΟΙ ΜΑΣ...

ΠΟΛΛΟΙ ΑΠΟ ΕΜΑΣ ΤΡΕΧΟΥΜΕ ΣΤΙΣ ΕΚΚΛΗΣΙΕΣ,ΑΝΑΒΟΥΜΕ ΜΕΓΑΛΕΣ ΛΑΜΠΑΔΕΣ,ΚΑΝΟΥΜΕ ΜΕΓΑΛΟΥΣ ΣΤΑΥΡΟΥΣ ΚΑΙ ΕΙΜΑΣΤΕ ΕΤΣΙ ΟΙ ΠΙΣΤΟΙ ΟΡΘΟΔΟΞΟΙ ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΙ.
ΕΙΝΑΙ ΟΜΩΣ ΕΤΣΙ?

Συνηθισμενο το φαινομενο να πηγαινουμε για να μας δει και η γειτονισσα και ο γειτονας αλλα και να δειξουμε ομως και εμεις οτι αγορασαμε καινουρια τσαντα η' παπουτσια...


Αναβουμε ομως και τα κερακια μας αλλα και τις λαμπαδες μεχρι το μποι μας!
Και αν δεν αναψουμε κερακι δεν θα ησυχασουμε,λες και αυτο ειναι το ζητουμενο.
Το κερι ομως οταν θα το αναβουμε με ευλαβεια να λεμε ''Κυριε οπως το κερι λιωνει ετσι και εγω λιωνω με πιστη για σενα μεχρι τελους''
Το λεμε???
Μετα πιανουμε και μια θεση στο στασιδι και....

Μιά ἀξιέπαινη πράξη


 
Πρὶν λίγες ἡμέρες ἐπεσκέφθη τὸν Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Πατρῶν κ.κ. Χρυσόστομο, ὁ γνωστὸς φωτογράφος κ. Παναγιώτης Ἀνθόπουλος, ὁ ὁποῖος παρέδωσε ἕνα βιβλίο, τὸ ὁποῖο εἶχε τυπωθῆ τὸ 1932, μὲ τίτλο «Ο ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ» τοῦ ἀοιδίμου Ἀρχιμ. π. Εὐσεβίου Ματθοπούλου.

Τὸ ἀξιέπαινον τῆς πράξεως δὲν εἶναι τόσον τὸ ὅτι παρέδωσε ὁ ἐν λόγῳ ἀδελφός, τὸ βιβλίο στὸν Σεβασμιώτατο, ἀλλὰ τὸ ὅτι....

Τι κερδίζετε αν κόψετε το κάπνισμα

ΣΕ 20 ΛΕΠΤΑ
Η αρτηριακή πίεση και οι σφυγμοί σας ξαναγίνονται φυσιολογικοί.
Βελτιώνεται η κυκλοφορία του αίματος στα χέρια και στα πόδια.

ΣΕ 8  ΩΡΕΣ
Τα επίπεδα του οξυγόνου στο αίμα γίνονται φυσιολογικά .
Αρχίζουν ήδη να μειώνονται οι πιθανότητες για καρδιακή προσβολή .

ΣΕ 24 ΩΡΕΣ
Το σώμα αποβάλλει το μονοξείδιο του άνθρακα .
Οι πνεύμονες  αρχίζουν....

Τα καρφιά, ο Θυμός και οι αγιάτρευτες πληγές

Ήταν μια φορά ένας νεαρός, ο οποίος συμπεριφερόταν μερικές φορές βίαια.
Ο πατέρας του, του έδωσε ένα σακουλάκι με καρφιά και του είπε να καρφώνει ένα καρφί στο πεζοδρόμιο μπροστά από τον κήπο κάθε φορά που θα έχανε την υπομονή του και θα μάλωνε με κάποιον.
Την πρώτη μέρα έφτασε στο σημείο να καρφώσει 37 καρφιά στο πεζοδρόμιο. Κατά τις εβδομάδες που ακολούθησαν έμαθε να ελέγχει τον εαυτό του και ο αριθμός των καρφιών που κάρφωνε στο πεζοδρόμιο λιγόστευε συνεχώς μέρα με τη μέρα: είχε ανακαλύψει ότι ήταν πιο εύκολο να συγκρατείται από το να καρφώνει καρφιά.

Ανακοίνωση της Ιεράς Μητροπόλεως Πατρών για τα ονομαστήρια, του σεπτού ποιμενάρχου μας Μητροπολίτου Πατρών κ.κ. Χρυσοστόμου.


Πρός
τόν Ἱερόν Κλῆρον καί τόν εὐσεβῆ Λαόν
 τῆς Ἱερᾶς καί Ἀποστολικῆς Μητροπόλεως τῶν Πατρῶν



  

Παιδιά μου εὐλογημένα,

    Ἡ Ἐκκλησία μας τήν 27ην Ἰανουαρίου ἑορτάζει τήν ἀνακομιδή τῶν ἱερῶν Λειψάνων τοῦ ἐν ἁγίοις πατρός ἡμῶν Ἰωάννου Ἀρχιεπισκόπου Κωνσταντινουπόλεως τοῦ Χρυσοστόμου. Κατά τήν ἡμέρα αὐτή ἑορτάζω κατ’ ἔτος τά ὀνομαστήριά μου.

    Ὅμως, εὑρισκόμενος πλέον, πρό τῶν στρατιῶν τῶν ἀνέργων, τῶν ἐνδεῶν καί ἐμπεριστάτων ἀδελφῶν μας, οἱ ὁποῖοι κάθε ἡμέρα γίνονται καί περισσότεροι καί πρό τῆς μεγάλης στενοχωρίας και ἀγανακτήσεως τοῦ Λαοῦ, ἓνεκα τῆς οἰκτρῆς καταστάσεως στήν ὁποία ἔχει περιέλθει ἡ χώρα μας, ἀδυνατῶ νά ἑορτάσω ὅπως τά προηγούμενα ἔτη καί διά τόν λόγο αὐτό, θά περιορισθῶ στήν τέλεση τοῦ Ἑσπερινοῦ καί τῆς Θείας Λειτουργίας εἰς Ἱεράν Μονήν τῆς Μητροπόλεώς μας, προσευχόμενος νά βοηθήσῃ ὁ Κύριός μας τήν πατρίδα μας νά ἐξέλθῃ ἀπό τήν δεινή θέση στήν ὁποία εὑρίσκεται καί νά μᾶς ἐλεήσῃ ὅλους διά τά πολλά ἡμῶν ἁμαρτήματα.

Όσιος Ξενοφών μετά της συμβίου του Μαρίας και των τέκνων Αρκαδίου και Ιωάννη



Ο Όσιος Ξενοφών κατοικούσε στην Κωνσταντινούπολη κατά τους χρόνους των αυτοκρατόρων Ιουστίνου Α’ (518 - 527 μ.Χ.) και Ιουστινιανού (527 - 565 μ.Χ.). Ήταν πλούσιος συγκλητικός και διακρινόταν για την βαθιά ευσέβειά του προς τον Θεό. Είχε δύο παιδιά, τον Αρκάδιο και τον Ιωάννη. Μόλις αυτά τελείωσαν τα εγκύκλια γράμματα, τα έστειλε στη Βηρυτό της Φοινίκης, για να μελετήσουν και να σπουδάσουν τη νομική επιστήμη. Καθ’ οδόν το πλοίο με το οποίο ταξίδευαν ναυάγησε. Διασώθηκαν όμως και μετέβησαν στα Ιεροσόλυμα όπου έγιναν μοναχοί. Οι γονείς τους, Ξενοφών και Μαρία, τους αναζήτησαν και πληροφορήθηκαν ότι διάγουν στην έρημο ασκητικό βίο, δόξασαν τον Θεό και αποταξάμενοι τον κόσμο, ακολούθησαν και αυτοί το μοναχικό βίο. Ο Ξενοφών, η γυναίκα του και τα παιδιά τους πρόκοψαν τόσο πολύ στην αρετή και στη φιλανθρωπία, ώστε τους αξίωσε ο Θεός να επιτελούν και θαύματα. Έτσι η θεία αυτή οικογένεια έζησε θεοφιλώς και κοιμήθηκε με ειρήνη.

Ἀπολυτίκιον
Ήχος δ'. Ό υψωθείς εν τω Σταυρώ.
Ως γενεά ευλογητή τω Κυρίω, της ουρανίου ηξιώθησαν δόξης, ασκητικώς δοξάσαντες Χριστόν επί της γης. Ξενοφών ο Όσιος, και η τούτου συμβία, συν τοις αριστεύσασιν, ιεροίς αυτών τέκνοις, ους ευφημούντες είπωμεν φαιδρώς χαίροις Οσίων χορεία τετράριθμε.

Ευαγγέλιον της ημέρας (Μτθ. κε΄ 14-30)

14 Ωσπερ γρ νθρωπος ποδημν κλεσε τος δους δολους κα παρδωκεν ατος τ πρχοντα ατο,
15 κα μν δωκε πντε τλαντα, δ δο, δ ν, κστ κατ τν δαν δναμιν, κα πεδμησεν εθως.
16 Πορευθες δ τ πντε τλαντα λαβν εργσατο ν ατος κα ποησεν λλα πντε τλαντα.
17 σατως κα τ δο κρδησε κα ατς λλα δο.
18 δ τ ν λαβν πελθν ρυξεν ν τ γ κα πκρυψε τ ργριον το κυρου ατο.

«Παιδιά µου προσέξτε να μην δεχθείτε το χάραγμα»! -π. Νικόλαος Κογιώνης

Απέφευγε να αναφέρεται στα μελλοντικά γεγονότα, όπως το θέμα της Κωνσταντινούπολης κ.λ.π. που περιγράφονται στα βιβλία σχετικά µε τον γέροντα Παΐσιο. Μια φορά μετά από επίμονη παράκλησή µας είπε ότι θα γίνουν αυτά τα γεγονότα, αλλά ο ίδιος δεν θα ζει τότε. Ανέφερε όμως σε ομιλίες του, ότι ζούμε σε έσχατους καιρούς, κατά τα τελευταία δε χρόνια έλεγε ότι έχουμε µπει στον αιώνα του Αντιχρίστου. Ο κ. Απόστολος Σ., πνευματικό παιδί του πατρός που βοηθούσε στον Ναό ένα διάστηκα ως νεωκόρος, µας ανέφερε το εξής γεγονός που του έκανε μεγάλη εντύπωση. Σε µία καθημερινή θεία λειτουργία, πού παρακολουθούσαν παιδιά του Δημοτικού, ο πατήρ κατά την διάρκεια του κηρύγματος είπε και τα έξης περίπου, αφού έδωσε ιδιαίτερη σοβαρότητα στην φωνή του:  

Ευαγγέλιον της ημέρας (Ἰω. ι΄ 9-16)

9 ἐγώ εἰμι ἡ θύρα· δι’ ἐμοῦ ἐάν τις εἰσέλθῃ, σωθήσεται, καὶ εἰσελεύσεται καὶ ἐξελεύσεται, καὶ νομὴν εὑρήσει. 10 ὁ κλέπτης οὐκ ἔρχεται εἰ μὴ ἵνα κλέψῃ καὶ θύσῃ καὶ ἀπολέσῃ· ἐγὼ ἦλθον ἵνα ζωὴν ἔχωσι καὶ περισσὸν ἔχωσιν. 11 ἐγώ εἰμι ὁ ποιμὴν ὁ καλός. ὁ ποιμὴν ὁ καλὸς τὴν ψυχὴν αὐτοῦ τίθησιν ὑπὲρ τῶν προβάτων· 12 ὁ μισθωτὸς δὲ καὶ οὐκ ὢν ποιμήν, οὗ οὐκ εἰσὶ τὰ πρόβατα ἴδια, θεωρεῖ τὸν λύκον ἐρχόμενον καὶ ἀφίησι τὰ πρόβατα καὶ φεύγει· καὶ ὁ λύκος ἁρπάζει αὐτὰ καὶ σκορπίζει τὰ πρόβατα. 13 ὁ δὲ μισθωτὸς φεύγει, ὅτι μισθωτός ἐστι καὶ οὐ μέλει αὐτῷ περὶ τῶν προβάτων. 14 ἐγώ εἰμι ὁ ποιμὴν ὁ καλός, καὶ γινώσκω τὰ ἐμὰ καὶ γινώσκομαι ὑπὸ τῶν ἐμῶν, 15 καθὼς γινώσκει με ὁ πατὴρ κἀγὼ γινώσκω τὸν πατέρα, καὶ τὴν ψυχήν μου τίθημι ὑπὲρ τῶν προβάτων. 16 καὶ ἄλλα πρόβατα ἔχω, ἃ οὐκ ἔστιν ἐκ τῆς αὐλῆς ταύτης· κἀκεῖνά με δεῖ ἀγαγεῖν, καὶ τῆς φωνῆς μου ἀκούσουσι, καὶ γενήσεται μία ποίμνη, εἷς ποιμήν. 


μετάφραση