Σας καλωσορίζουμε στο επίσημο ιστολόγιο του Ι. Ν. Παναγίας Αλεξιωτίσσης - Σας Ευχαριστούμε πολύ για την επίσκεψη σας.

Συμπληρώστε το e-mail σας, για να λαμβάνετε ηλεκτρονικά τις αναρτήσεις μας

Θα σας σταλεί ένα email για ενεργοποίηση.

Ελαιόλαδο: Χρυσός στο πιάτο μας!!!

Το ελαιόλαδο είναι η βάση της Μεσογειακής διατροφικής αλυσίδας, η οποία θεωρείται από την παγκόσμια επιστημονική κοινότητα ως το πιο υγιεινό μοντέλο διατροφής και ως ένας από τους κυριότερους διατροφικούς παράγοντες μακροζωίας.
Οι ευεργετικές για την υγεία του ανθρώπου ιδιότητες του ελαιόλαδου είναι γνωστές στην Ελλάδα και σε όλη την Μεσόγειο από την αρχαιότητα. Ο Ιπποκράτης, ο θεμελιωτής της ιατρικής, αναφέρθηκε στο ελαιόλαδο ως το πλέον θεραπευτικό διατροφικό στοιχείο και δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι χρησιμοποιήθηκε από τους κατοίκους της Μεσογείου για πάνω από 5.000 χρόνια ως φάρμακο ή φαρμακευτικό συστατικό, ακόμα και ως καλλυντικό.
Η διατροφική σύνθεση του ελαιόλαδου αποτελείται κατά 60-80% από μονοακόρεστα λιπαρά οξέα, τα οποία είναι πολύ πιο ανθεκτικά σε οξειδωτικές διαδικασίες σε σχέση με τα πολυακόρεστα που περιέχονται στα σπορέλαια. Η κατανάλωση μίας διατροφής βασισμένης στο ελαιόλαδο και στα πρότυπα της μεσογειακής δίαιτας έχει βρεθεί ότι συνδέεται με μειωμένο κίνδυνο για εμφάνιση πολλών ασθενειών. Σύμφωνα με επιστημονικές έρευνες, το ελαιόλαδο αποτελεί πλούσια πηγή λιποδιαλυτών βιταμινών Α, D, K και ειδικά Ε, οι οποίες συνιστούν μια φυσική άμυνα του οργανισμού μας απέναντι στον καρκίνο. Τα μονοακόρεστα λιπαρά οξέα και ειδικά το ελαϊκό οξύ, προστατεύουν από τη στεφανιαία νόσο γιατί ελαττώνουν τη συγκέντρωση των λιποπρωτεϊνών χαμηλής πυκνότητας LDL ("κακή χοληστερίνη"), και ταυτόχρονα μπορούν να αυξήσουν τα επίπεδα της HDL (δηλαδή της "καλής χοληστερίνης") η οποία προστατεύει τον οργανισμό από την αρτηριοσκλήρωση και αποτρέπει το σχηματισμό των ελεύθερων ριζών, που μπορούν να προκαλέσουν την καταστροφή των κυττάρων μέσα στο ανθρώπινο σώμα.
Μελέτες που έχουν γίνει για τις ευεργετικές ιδιότητες του ελαιόλαδου στην ανάπτυξη των παιδιών, υποστηρίζουν ότι φυσιολογικές ποσότητες πρόσληψης ελαιόλαδου παρέχουν την κατάλληλη πηγή λιπαρών οξέων για τη φυσιολογική ενασβεστίωση των οστών. Έχει επίσης υποστηριχθεί, ότι χαμηλή πρόσληψη λινελαϊκού οξέος μπορεί να καθυστερήσει τη φυσιολογική ανάπτυξη και να προκαλέσει δερματικές, ηπατικές και μεταβολικές διαταραχές.
Το ελαιόλαδο λοιπόν, και ειδικά όταν αυτό προέρχεται από βιολογικής καλλιέργειας ελιά, δηλαδή χωρίς καμία ανιχνεύσιμη χημική ουσία, είναι σε όλους φανερό ότι συνιστά αναπόσπαστο μέρος της ιδανικότερης διατροφής.

πηγη: http://www.infospoudes.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Τα δικά σας σχόλια!


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...