Σας καλωσορίζουμε στο επίσημο ιστολόγιο του Ι. Ν. Παναγίας Αλεξιωτίσσης - Σας Ευχαριστούμε πολύ για την επίσκεψη σας.

Συμπληρώστε το e-mail σας, για να λαμβάνετε ηλεκτρονικά τις αναρτήσεις μας

Θα σας σταλεί ένα email για ενεργοποίηση.

ΕΠΙΕΙΚΗΣ ΝΗΣΤΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΜΕΓΑΛΗ ΤΕΣΣΑΡΑΚΟΣΤΗ

Tου Σεβ. Μητροπολίτου Γόρτυνος και Μεγαλοπόλεως
κ.κ. Ιερεμία


1. Ας ευχαριστήσουμε τον Κύριο ημών Ιησού Χριστό και την Παναγία Δέσποινα, αδελφοί μου χριστιανοί, διότι αξιωνόμαστε και φέτος να εισέλθουμε στην Αγία και Μεγάλη Τεσσαρακοστή. Η Μεγάλη Τεσσαρακοστή – για όσους την ζουν βέβαια – είναι μία ιερή κατανυκτική περίοδος που μάς φτάνει μέχρι την Μεγάλη Εβδομάδα, στα Πάθη του Χριστού.
Στην περίοδο αυτή καλούμαστε να ζήσουμε ιδιαίτερα την μετάνοια, την θλίψη δηλαδή για τα αμαρτήματά μας. Πραγματικά, την Μεγάλη Τεσσαρακοστή την εκφράζει εκείνο το «ΟΤΙ ΘΛΙΒΟΜΑΙ» του Προκειμένου του Εσπερινού «Μη αποστρέψης το πρόσωπόν Σου από του παιδός Σου...», με το οποίο και ακριβώς αρχίζει η Μεγάλη Τεσσαρακοστή· γι΄ αυτό και τότε γίνεται η αλλαγή των καλυμμάτων της Αγίας Τραπέζης από λαμπρά σε μαύρα. Κάποια άλλη διάθεση, πονετική και θλιβερή διάθεση για τα αμαρτήματά μας, πρέπει να έχουμε την Μεγάλη Τεσσαρακοστή. Ο κόσμος βέβαια, ο αμαρτωλός κόσμος, κάνει «αντι-Τεσσαρακοστή» και κάνει «αντι-Τριώδιο», κόντρα δηλαδή με την διδασκαλία της Εκκλησίας μας. Κατά τον κόσμο Τεσσαρακοστή σημαίνει Καρναβάλια, μασκαρέματα, και άλλα και άλλα...
2. Το λυπηρό αίσθημα της Μεγάλης Τεσσαρακοστής συνδέεται με νηστεία. Όπως θα σάς πω και παρακάτω, η νηστεία την Μεγάλη Τεσσαρακοστή είναι αυστηρή, για όσους μπορούν βέβαια. Τις τρεις πρώτες ημέρες, την Καθαρή Δευτέρα, την Καθαρή Τρίτη και την Καθαρή Τετάρτη, στα ευλογημένα Μοναστήρια μας οι Μοναχοί και οι Μοναχές κάνουν, κατά την παράδοση των Πατέρων, το «Τριήμερο». Δηλαδή τις ημέρες αυτές δεν τρώγουν τίποτε. Σεις βέβαια, χριστιανοί μου, που εργάζεστε στον κόσμο, εργασία σκληρή για την οικογένειά σας, δεν μπορείτε να κάνετε το «Τριήμερο»· αν και ξέρω καλά ότι και στον κόσμο ευσεβείς χριστιανοί κάνουν και αυτοί «Τριήμερο». Σάς συνιστω, χριστιανοί μου, να δοκιμάσετε όλοι εφέτος, τις τρεις αυτές πρώτες ημέρες της Μεγάλης Τεσσαρακοστής, να κάνετε κάποιο «Τριήμερο» στα μέτρα σας. Να περάσετε τις ημέρες αυτές με ψωμί, με χαλβά και με φρούτα και πίνοντας πολύ - πολύ νερό. Είναι ένα πολύ καλό «Τριήμερο» αυτό για τους χριστιανούς μας και είναι «Τριήμερο», που θα βοηθήσει πολύ και στην υγεία. Τό συνιστούν και οι γιατροί για κάποια καλή αλλαγή της διατροφής μας.
3. Όσο μπορείτε, χριστιανοί μου, νηστέψτε την Μεγάλη Τεσσαρακοστή. Κάνετε μία προσπάθεια και θα δείτε ότι θα το πετύχετε και θα σάς φανεί γλυκό και ευχάριστο αυτό. Αν στα προηγούμενα χρόνια δεν νηστεύατε και αν σάς φαίνεται βαρύ να νηστέψετε την κανονική νηστεία της Τεσσαρακοστής, τουλάχιστον πέστε φέτος ότι δεν θα φάω το κρέας την Μεγάλη Τεσσαρακοστή. Για έναν που δεν νήστευε καθόλου την περίοδο αυτή, είναι ένα καλό βήμα, είναι μιά θυσία το να πεί ότι το κρέας θα το φάω το Πάσχα και όχι την Μεγάλη Τεσσαρακοστή. Για όσους πάλι δεν νηστεύουν ποτέ τους τις Τετάρτες και τις Παρασκευές, είναι καλό να πουν ότι εφέτος την Μεγάλη Τεσσαρακοστή θα νηστεύω τις νηστήσιμες αυτές ημέρες. Έτσι θα γίνει και αυτό μιά καλή αρχή, για να νηστεύουν και όλο τον χρόνο τις Τετάρτες και τις Παρασκευές. Πάντως, είναι πολύ φοβερό αυτό που κάνει η νεολαία μας, το να κάνουν το «πάρτι» τους την Μεγάλη Τεσσαρακοστή και ημέρα Παρασκευή.
4. Μη θεωρείτε περιττό τον λόγο για την νηστεία, αδελφοί μου χριστιανοί. Η νηστεία είναι η πρώτη εντολή που δόθηκε στον άνθρωπο, στον Παράδεισο μάλιστα. Αυτό που είπε ο Θεός στον Αδάμ και την Εύα, «να μη φάτε από αυτό το δέντρο», αυτό είναι εντολή νηστείας. Γι΄ αυτό και ο Μέγας Βασίλειος λέει ότι η νηστεία έχει την ίδια ηλικία με τον άνθρωπο, είναι «συνηλικιώτις» του ανθρώπου. Προσπαθήστε λοιπόν, όσο μπορεί ο καθένας, ξαναλέγω, να νηστέψετε αυτήν την Τεσσαρακοστή. Αρχίστε με νηστεία και όσο μπορείτε. Όσο το βγάλει η αντοχή σας. Πάντως, αν δείτε ότι λυγίζετε, φάτε. Είναι προτιμότερο να φάτε παρά να γογγύζετε. Κανονίστε έτσι τα πράγματα με τον εαυτό σας, για να μπορέσετε να νηστέψετε τουλάχιστον την Μεγάλη Εβδομάδα. Η νηστεία την Μεγάλη Εβδομάδα έχει άλλο νόημα, γι΄ αυτό και είναι αυστηρότερη. Αυτοί που δεν μπορούσαν να νηστέψουν το λάδι την Μεγάλη Τεσσαρακοστή, την Μεγάλη Εβδομάδα το νηστεύουν και αυτό. Γιατί την Μεγάλη Εβδομάδα κάνουμε νηστεία για να συμμετάσχουμε στα Πάθη του Χριστού, ενώ την Μεγάλη Τεσσαρακοστή νηστεύουμε για τα αμαρτήματά μας. Έτσι λοιπόν, επειδή έχει χριστολογικό νόημα η νηστεία της Μεγάλης Εβδομάδος, ως συμμετοχή στα Πάθη του Χριστού, γι΄ αυτό και προσπαθούν όλοι να νηστέψουν την Εβδομάδα αυτή.
5. Τα παραπάνω που σάς είπα, αγαπητοί μου χριστιανοί, προσπαθήστε να τα δώσετε και στην νέα γενεά, στα αγαπημένα σας παιδιά. Δώστε και στα παιδιά να καταλάβουν ότι η περίοδος αυτή που την λέμε «Μεγάλη Τεσσαρακοστή» είναι «κάτι άλλο». «Η περίοδος αυτή, παιδί μου – να πείτε – μάς βγάζει στην Μεγάλη Εβδομάδα, γι΄ αυτό και πρέπει να νηστεύουμε. Εγώ σου δίνω μεν το γάλα για να το πιείς, γιατί βλέπω την αδυναμία σου και θέλω να προοδεύσεις, αλλά κανονικά πρέπει να νηστεύουμε την περίοδο αυτή». Αλλά, καλοί μου γονείς, την Τετάρτη και την Παρασκευή της Μεγάλης Τεσσαρακοστής μπορείτε να νηστέψετε τα καλά σας τα παιδιά και από το γάλα. Υπάρχουν τόσα ωραία νηστήσιμα, ωραία και νόστιμα, που πρόθυμα τα παιδιά θα δεχτούν να τα φάγουν. Και η σοκολάτα «υγείας», που είναι θρεπτική και νόστιμη, είναι νηστήσιμη.
6. Και τώρα, τέλος – καλά που θυμήθηκα –, θέλω να θίξω ένα αμάρτημα σχετικά με την νηστεία. Το θίγει και ο άγιος Νικόδημος ο Αγιορείτης. Ακούστε: Λόγω ελλείψεως των ιερέων αναγκάζεται ο ένας παπάς να κάνει Ανάσταση σε τρία και τέσσερα και περισσότερα χωριά. Τί γίνεται λοιπόν; Αρχίζει ο παπάς από τις 9 η ώρα το βράδυ του Μεγάλου Σαββάτου στο ένα χωριό να κάνει την Ανάσταση και συνέχεια στα άλλα. Οι χριστιανοί έπειτα διαλύονται και πηγαίνουν στα σπίτια να φάνε την μαγειρίτσα και τα άλλα κρεατικά. Ναι, αλλά είναι ακόμη Μεγάλο Σάββατο! Είναι ακόμη πριν από τις 12 τα μεσάνυχτα και ο λαός μας κρεατίζει! Πώς μπορεί να διορθωθεί η αμαρτία αυτή; Να γίνει όπως γινόταν παλαιά. Παλαιά οι ιερείς, αγράμματοι μεν αλλά άγιοι ιερείς, άρχιζαν από τις 12 και μετά την νύχτα να κάνουν την Ανάσταση στα χωριά. Και στα χαράματα έκαναν την Ανάσταση στο δικό τους το χωριό, στην Ενορία τους. Αλλ΄ αυτήν την θυσία δεν μπορεί να την κάνουν οι σημερινοί παπάδες και οι σημερινοί Δεσποτάδες!... Αλλά μπορεί να γίνει το άλλο. Να κάνει μεν ο παπάς την Ανάσταση σε χωριά πριν από τις 12 τα μεσάνυχτα, αλλά οι χριστιανοί, όταν πάνε στα σπίτια τους, να μην φάνε την μαγειρίτσα εκείνη την ώρα. Να περιμένουν πότε θα έρθει η 12η τα μεσάνυχτα και τότε να φάνε! Ούτε και αυτό μπορούν να το κάνουν οι σημερινοί χριστιανοί! Τί θα γίνει με μάς, αδελφοί μου; Εμείς δεν μπορούμε, εσείς δεν μπορείτε, μάς εγκαταλείπει τελικά η Χάρη του Θεού και φθάνουμε εκεί που φθάσαμε!... Ο Θεός ας συγχωρήσει και τους δυό μας, και εμάς και σας, και ας μας δώσει η Καλή μας Παναγία την Ευχή Της, για να μετανοήσουμε και να πετύχουμε την σωτηρία μας στον γλυκό Παράδεισο, την Βασιλεία του Χριστού την επουράνιο, 

ΑΜΗΝ.

Με πολλές ευχές, 

† Ο Μητροπολίτης Γόρτυνος και Μεγαλοπόλεως Ιερεμίας
 

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Τα δικά σας σχόλια!


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...