Σας καλωσορίζουμε στο επίσημο ιστολόγιο του Ι. Ν. Παναγίας Αλεξιωτίσσης - Σας Ευχαριστούμε πολύ για την επίσκεψη σας.

Συμπληρώστε το e-mail σας, για να λαμβάνετε ηλεκτρονικά τις αναρτήσεις μας

Θα σας σταλεί ένα email για ενεργοποίηση.

Πώς στην Έρημο του Αγίου Όρους οι μοναχοί δεν ξεμένουν ποτέ από νερό όσο και να στερεύουν οι πηγές...

Πώς στην Έρημο του Αγίου Όρους οι μοναχοί δεν ξεμένουν ποτέ από νερό όσο και να στερεύουν οι πηγές... Από τα πολυτιμότερα αγαθά στον πλανήτη, το νερό, βρίσκεται σε τόση αφθονία και όμως ταυτόχρονα σε έλλειψη. Ακούμε για λειψυδρία σε νησιά, ακούμε για προγράμματα υδροδότησης (δελτία) (βλέπε Μήλο, Σχοινούσα κ.τ.λ.), για οικονομία.


Από την άλλη όμως, βλέπουμε υπερπολυτελή ξενοδοχεία με φανταστικούς κήπους που ποτίζονται αλόγιστα, ψεκασμούς σε δρόμους μεγάλων πόλεων...
ποτίσματα περιβολιών στην επαρχία και γενικά μεγάλη σπατάλη νερού. Ας δούμε πώς γίνεται η μοιρασιά του νερού στην Αθωνική Πολιτεία, μήπως πάρουμε καμιά καλή ιδέα και την εφαρμόσουμε και στη ζωή μας. Όχι αποκλειστικά για το νερό, αλλά και για άλλα αγαθά.

Στο Άγιο Όρος το νερό διανύει πολλές φορές μεγάλες αποστάσεις μέχρι να φτάσει στον προορισμό του. Πλέον χρησιμοποιούνται και πλαστικοί σωλήνες 1 ίντσας και 1,5, ενώ υπάρχουν και πολλοί μεταλλικοί σωλήνες μέχρι και 3 ιντσών!

Η εγκατάσταση και συντήρηση γίνεται στα μεν μοναστήρια από εργάτες, στη δε έρημο του Αγίου Όρους από τους μοναχούς που συγκεντρώνονται στη λεγόμενη «παγκοινιά», δηλαδή όλοι οι γείτονες που θα μοιραστούν το νερό.

Για παράδειγμα στην περιοχή των Κατουνακίων, υπάρχουν 3 γραμμές για την εξυπηρέτηση των περίπου 60 μοναχών: των Δανιηλαίων, των Εφραιμικών και των Κλημαίων. Κάθε γραμμή εξυπηρετεί ανάλογο αριθμό μοναχών με την παροχή της. Η διανομή γίνεται με χρονική διάρκεια και όχι με ποσότητα.
Έτσι, κανείς δεν μπορεί να παραπονεθεί όταν το καλοκαίρι μειώνεται η ποσότητα του νερού που παρέχει η πηγή. Για παράδειγμα μια καλύβη με 1 μοναχό παίρνει νερό 24 ώρες το 15ήμερο, μία καλύβη με 2 ή 3 μοναχούς 24 ώρες το 10ήμερο, και μια συνοδεία με 4-5 περίπου 24 ώρες τη βδομάδα. Το νερό αποθηκεύεται σε τσιμεντένιες δεξαμενές, τις «στέρνες», χωρίς προσθήκη χλωρίου ή άλλων χημικών, και καταναλώνεται μέχρι και 5 μήνες αργότερα!!!

Αν μπορούσαμε να μοιραζόμασταν κι εμείς τα αγαθά με αγάπη, χωρίς αισχροκέρδεια και δόλο, θα ζούσαμε σε πολύ πιο όμορφο κόσμο. Ενώ αν συνεχίσουμε έτσι θα φτάσουμε στον νόμο της ζούγκλας: το μεγάλο ψάρι τρώει το μικρό...

Υ.Γ.
Το νερό είναι αν όχι το πολυτιμότερο, σίγουρα ένα από τα πολυτιμότερα αγαθά του πλανήτη. Ας μην ξεχνάμε ότι: Οι περισσότεροι άνθρωποι ζουν και πεθαίνουν βάσει του κανόνα του 3. Αυτό σημαίνει ότι μπορούν να επιβιώσουν για 3 λεπτά χωρίς αέρα, 3 ώρες χωρίς θερμότητα, 3 ημέρες χωρίς νερό και 3 εβδομάδες χωρίς φαγητό. 


agioritikovima.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Τα δικά σας σχόλια!


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...